NOVAČENJE BERBERA

Tuarezi priskočili u pomoć Gadafiju

04.03.2011 u 13:13

Bionic
Reading

Moamer el Gadafi grčevito pokušava ostati na vlasti pa poziva narode Sahare u pomoć. Odazvali su mu se Tuarezi, berberski narod koji živi na jugozapadu Libije i jugoistoku Alžira te Maliju i Nigeru

AFP javlja da se na pukovnikov poziv odazvalo 800 boraca iz pustinje te da se novačenje odvija u tajnim centrima.

Smatra se da Tuarega ima oko 1,5 milijuna te da ih oko 70 tisuća živi u Libiji, od čega je oko 5.000 u vojsci, te da čak imaju visokopozicioniranog generala.

Taj berberski narod iskusan je u pustinjskom ratovanju i devedesetih je bio aktivan u nekoliko pobuna u Maliju i Nigeru.

Kako se radi o nepismenim i siromašnim stanovnicima pustinje, lako pristaju na obećanja o velikoj plaći i korištenju suvremenog oružja.

Strahuje se, međutim, da će, kad Gadafi padne, krenuti obračun Libijaca s Tuarezima, jer je već bilo nekoliko slučajeva hapšenja Tuarega u režiji libijskih pobunjenika.

Ima i onih, poput Abdua Salama Asalata, predsjednika regionalnog vijeća Kidala (Sjever Malija), koji smatra da se Tuarezi naoružavaju jer se pripremaju za veliku pobunu s namjerom da ujedine teritorije na kojima žive, a što im je želja još od gubitka premoći u 12. stoljeću, kada su ih Arapi pretvorili u nomadski narod.