DISKRECIJSKO PRAVO

Trošak skupa EPP-a u Zagrebu - tajna

04.03.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Troškovnik dvodnevnog boravka 53 predstavnika Kluba zastupnika EPP-a u zagrebačkom hotelu Regent Esplanade, gdje se u četvrtak i petak održava sastanak Središnjeg odbora te najbrojnije frakcije u Europskom parlamentu, ostaje nepoznanica za hrvatsku javnost. Tako su odlučili u belgijskom Uredu za odnose s javnošću Kluba zastupnika europskih pučana, gdje nam je rečeno da 'takve stvari', poput transparentne obznane troškova, jednostavno – ne rade

Proračun EPP-a puni se iz proračuna Europskog parlamenta, na ime sredstava za klubove zastupnika, koji raspolažu diskrecijskim pravom raspolaganja novcem, kaže nam osoba u Uredu za odnose s javnošću Kluba zastupnika EPP-a, želeći ostati anonimna.

Inače, sastanci Središnjeg odbora Kluba zastupnika redovito se održavaju u Bruxellesu, ali tri do četiri puta godišnje članovi organiziraju sastanke van Belgije.

Odluka o tome gdje će se ići političke je i strateške prirode, a u ovoj slučaju pučani su 'odlučili podržati Hrvatsku na njezinom europskom putu i poslati poruku da Hrvatska zaslužuje da se njezini napori nagrade završetkom pregovora u lipnju'.

Sumnju da je EPP došao Zagreb kako bi podržao premijerku Jadranku Kosor u danima kada je najranjivija, ista osoba odlučno odbacuje. Prema njezinim tvrdnjama, sastanak Središnjeg odbora u Hrvatskoj planiran je nekoliko mjeseci i 'bilo bi apsolutno nemoguće organizirati takav skup u tri dana'.

Nemoguće je, ujedno, od europskih pučana saznati kolika je cijena dvodnevne apsolutne podrške Jadranki Kosor, a ostaje neizvjesno i jesu li se domaćini odužili plativši barem večeru u elitnom zagrebačkom restoranu Okrugljak, gdje je sinoć s euro-pučanima blagovalo i mnoštvo lokalnih vlastodržaca.