ZALUTALI RIBARSKI BROD

Sjeverna Koreja ne prihvaća svoje državljane

04.03.2011 u 11:34

Bionic
Reading

Južna Koreja je u petak pokušala vratiti 27 Sjevernokorejaca u domovinu, na njihov zahtjev, jer su na ribarskom brodu zalutali u južnokorejske vode, ali ih Sjever nije htio prihvatiti, tražeći da se vrate svi članovi posade broda, 31 osoba

Sjevernokorejski ribarski brod sa 20 muškaraca i 11 žena zalutao je 5. veljače u Žutom moru zbog guste magle, slučajno prešavši morsku granicu između dviju Koreja. Seul je u četvrtak objavio da četvero članova posade želi ostati, što je razgnjevilo Pyongyang koji tvrdi da se 31 državljanin želi vratiti u domovinu.

Ukupno 27 Sjevernokorejaca koji se žele vratiti kući dovedeno je u petak ujutro u selo Panmunjom na granici, ali ondje nije bilo nikoga od sjevernokorejskih dužnosnika, ističe ministarstvo za ujedinjenje.

'Čekamo odgovor Sjeverne Koreje, ali ne možemo čekati unedogled', rekla je glasnogovornica ministarstva Lee Jong-Joo. 'Ne bude li vijesti (iz Sjeverne Koreje), donijet ćemo odluku', dodala je.

Među onima koji žele ostati na jugu je i kapetan broda koji strahuje od sankcija ako se vrati u domovinu, piše dnevnik Chosun Ilbo.

Južnokorejski čelnici sigurnosne službe organizirali su turistički obilazak za Sjevernokorejce i pokazali im film o životnom standardu na jugu, dodaje list. Jug inače vraća Sjevernokorejce koji zabunom prijeđu granicu, a žele se vratiti. Oni koji žele ostati odmah stječu pravo boravka.