22 NOVE OPTUŽNICE

WikiLeaksovom izvoru prijeti smrtna kazna!

03.03.2011 u 12:30

Bionic
Reading

I dok se mediji zabavljaju time je li Julian Assange nosio kondom u Stockholmu, čovjek koji je zadužen za njegovu slavu, američki obavještajac Bradley Manning čami u samici 1,8 x 3,6 metara 23 sata dnevno. Sada su mu na postojeću optužnicu dodane 22 nove optužbe, a jedna od njih, ona koja ga tereti za pomaganje neprijatelju, može za sobom povući smrtnu kaznu

Manniga je i bez proširivanja optužnice čekala moguća kazna od 52 godine, a pitanje je kakvu će dobiti nakon što su mu stavljena na teret 22 nova delikta. Najopasniji među njima je kršenje članka 104., tj. davanje obavještajnih podataka neprijatelju, koji se definira kao suprotna stana u slučaju rata ili bilo kakva pobunjena skupina u mirnodopsko vrijeme, a što mu može donijeti smrtnu kaznu

Prosljeđivanje tajnih depeša američke vlade WikiLeaksu možda se može shvatiti kao 'pomaganje neprijatelju', no tada će Obamina administracija morati zaključiti nešto nečuveno - da joj je čitav svijet neprijatelj. Hillary Clinton je već izjavila da je Assange pokrenuo rat protiv SAD-a.

Prvo saslušanje zakazano je za kraj svibnja ili početak lipnja, nakon čega će biti odlučeno koliko će točno od 22 nove optužbe ući u tužiteljski arsenal te hoće li za odmetnutog obavještajca biti zatražena ultimativna kazna.

Za to vrijeme Bradley Manning živi u zatvorskim uvjetima koji izazivaju zgražanje Amnesty Internationala i Ujedinjenih naroda. Ovi potonji istražuju nije li držanje vojnika u minimalnim prostornim uvjetima 23 sata dnevno istovjetno mučenju.

Sve pomalo podsjeća na Nixonovu reakciju nakon što su procurili Pentagonski dokumenti (Pentagon papers), kada je predsjednik paranoično proglasio vojnog analitičara Daniela Ellsberga koji je proslijedio tajne dokumente o američkim operacijama u Vijetnamu – starima pet i više godina - najopasnijim čovjekom u Americi.

'Danas Obamina administracija nastavlja Nixonovu tradiciju proglašavajući zviždače neprijateljima države. Tužni su i opasni dani za odvjetnike transparentnosti bilo gdje u svijetu', izjavio je David House, istraživač s MIT-a, jedan od rijetkih ljudi koji su posjetili Manninga u strogo čuvanom vojnom zatvoru u Virginiji.