DROBNJAK O IZVJEŠĆU EUROPSKE KOMISIJE

'Pregovore je moguće završiti u lipnju'

02.03.2011 u 16:39

Bionic
Reading

Izvješće Europske komisije došlo je tjedan dana ranije, a u njemu je Poglavlje 23 dobilo ocjenu 'značajan napredak', što je daleko najviša ocjena u poglavlju o pravosuđu. Diplomatski izvor je istaknuo kako se nakon ovoga neće tražiti privremeno izvješće te da će novo izvješće nakon ovoga biti konačno. 'Ovaj dokument svojim sadržajem i porukama ostavlja otvorenim mogućnost da se pregovori završe u lipnju', optimistično je rekao Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač Hrvatske u pristupnim pregovorima s Europskom unijom

U Izvješću o napretku Europske komisije, koje je stiglo tjedan dana ranije od očekivanog, Poglavlje 23 dobilo je ocjenu 'značajan napredak', što je najveća ocjena. Usporedbe radi, Izvješće iz 2009. i 2010. bilježi 'određeni napredak', što znači da smo u ovoj godini preskočili dva stupnja.

'Mi smo zadovoljni ovom ocjenom jer je Europska komisija prepoznala sve naše napore. Vrlo smo zadovoljni jer nam Izvješće daje preciznu listu koja nam je od velike pomoći i točno precizira što još treba napraviti. Najvećim se djelom sastoji od potrebe da se uspostavi učinkovit institucionalni zakonodavni okvir koji će se potvrditi na djelu. Isto tako, unatoč izrazito visokoj ocjeni, Poglavlje 23 do zadnjeg dana traži maksimalno dokazivanje na djelu', doznaje se od diplomatskog izvora.

Primjera radi, u Izvješću se konstatira da je utemeljeno Državno sudbeno vijeće, ali se traži u praksi imenovanje sudaca i tužitelja.

Ono što je dobro jest to da Izvješće u svom zaključku navodi čim komisija procijeni da je Hrvatska ispunila sva mjerila da će komisija izraditi zaključno i zatvarajuće Izvješće i uputiti ga Vijeću s ciljem zatvaranja programa. Dakle, neće se tražiti još jedno privremeno Izvješće, već će iduće Izvješće nakon ovoga ujedno biti i konačno. Nema vremenskih odrednica kada će biti to konačno Izvješće, no nije nerealno očekivati da će biti u svibnju. Datum je isključivo u ingerenciji država članica; Europska komisija ne bavi se datumima', ističe diplomatski izvor.

'S preciznim uputama što još moramo napraviti uz maksimalan napor i odgovoran rad, lipanj dostižan', otkriva diplomatski izvor.

Što se tiče ratnih zločina, u Izvješću se ne navode pojedinačni slučajevi niti volumizirane brojke. Ono što se od Hrvatske očekuje jest to da se zažive specijalizirani sudovi za ratne zločine.

Što se tiče korupcijskih slučajeva, Izvješće traži da svi segmenti koji su uključeni u borbu protiv korupcije, u svim fazama postupanja potvrde na djelu da rade na najbolji mogući način.

'Ni na koji način se ne implicira da je potreban neki veći broj procesuiranja', tvrdi diplomatski izvor.

Prema neslužbenim informacijama, u Izvješću se konstatira da Hrvatska nastavi s istražnim radnjama u pogledu topničkih dnevnika te da se iščekuje Brammertzovo izvješće u svibnju.

'Haaški sud se tehnički spominje samo jedanput budući da se Izvješće objektivno ne bavi njime. Bitno je da se ojača pravni okvir za suđenje. Izvješće u tom smislu ne specificira neku posebnu stranu; ne ulazi ni u kvalifikaciju niti kvantifikaciju presuda', pojašnjava diplomatski izvor.

'Upravo objavljeno Izvješće Europske komisije o Poglavlju 23 možemo smatrati dobrim i korisnim dokumentom. Dobar je zato što se u njemu bilježi značajan napredak u Poglavlju 23 i to je uvjerljivo najviša ocjena koju je Hrvatska dobila u tom poglavlju te ona pokazuje da su visoki napori vlade u tom području prepoznati i pohvaljeni. Izvješće je korisno jer vrlo precizno donosi jasne naputke što još Hrvatska mora napraviti da bi se do kraja ispunilo sve što se od nas očekuje u Poglavlju 23. Naglasak je stavljen na potvrđivanje na djelu, učinkovitost i kvalitetu rada već postojećeg zakonodavnog i institucionalnog okvira u raznim područjima', izjavio je Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač Hrvatske u pristupnim pregovorima s Europskom unijom.

'Već se za iduće Izvješće očekuje da će ujedno biti i konačno. Ovaj dokument svojim sadržajem i porukama ostavlja otvorenim mogućnost da se pregovori završe u lipnju. Dobro znamo što nam je raditi, smjernice su jasne. Uz napor i predanost, taj je cilj itekako ostvariv', zaključio je Drobnjak.