Svijet PROFIL NAJAVLJUJE OPTUŽNICU

Stredinger pronevjerio pet milijuna eura?

Premda je za sada od velikih igrača u aferi Hypo na optuženičkoj klupi završio samo Wolfgang Kulterer, bečki tjednik Profil javlja da će optužnica slijedi i za njegova bivšeg zamjenika i člana uprave do 2006. Güntera Striedingera, zbog pronevjere pet i pol milijuna eura

Kako kaže Profil u svojem novom broju, 'postoje neki poslovi koji su jednostavno previše dobri da bi bili istiniti'.

Jedan od njih se događao 2004. godine, kada je Hypo banka trebala svjež novčani kapital, koji joj više nisu htjeli dati njezini najveći akcionari, pokrajina Koruška i osiguravateljska tvrtka Grazer Wechselseitige.

Kroz kompleksne poslovne manipulacije, cilj je bio doći do novca, za što se bez ikakve pažnje i odgovarajuće provjere i dijelilo kredite, a cijelu akciju je u ime Hypo banke predvodio tadašnji član uprave Günter Striedinger, u hrvatskoj javnosti najpoznatiji po svojoj bliskosti s bivšim generalom i sadašnjim zatvorenikom Vladimirom Zagorcem.

U članku se naglašava da ni unutar Hypo banke nije bilo svima poznato kakve kombinacije izvodi Striedinger, koji je novac premještao između računa u Klagenfurtu, Liechtensteinu i na Djevičanskim otocima, a sve s ciljem da prikaže poslovanje Hypo banke uspješnijim nego što jest. U tome su mu pomagale još tri osobe, za koje se također ubrzo očekuje optužnica, a rezultat njihovih makinacija jest pronevjera pet i pol milijuna eura.

Financijski vrtuljak nitko nije primijetio tri godine, a prvi put su sumnje u takvo poslovanje izražene 2007. u izvještaju austrijske Narodne banke, uz napomenu da ta institucija nije tada smatrala da je riječ o kaznenom djelu! Stručnjaci austrijske Narodne banke samo su zamjerili Hypu to što je dio novca za dokapitalizaciju obavljenu 2004. bio zapravo od same banke, što je suprotno zakonskim propisima.

Striedingerov odvjetnik Norbert Wess unaprijed demantira da je njegov klijent kriv te tvrdi da je dokapitalizacija iz 2004. zapravo ojačala poslovne pozicije Hypo Banka. Državno odvjetništvo iz Klagenfurta, bez obzira na to, već je napisalo optužnicu protiv Striedingera te odvjetnika Hypo banke Gerharda Kuchera, dugogodišnjeg poreznog savjetnika Hermanna Gabriela i još jedne osobe čije ime Profil nije doznao.

Optužni spis se pak trenutačno nalazi kod austrijske ministrice pravosuđa Claudije Bandion-Ortner te se još samo čeka na njezino odobrenje za podizanje optužnice.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još