NEPODNOŠLJIVA OPOZICIJA

Iranski parlament i dalje udara na Musavija i Karubija

02.03.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Iranski parlament ponovno je u srijedu zatražio da se kazne dvojica oporbenih vođa, Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi, koje je nazvao izdajnicima i kontrarevolucionarima, javlja u srijedu agencija Fars

'Oni koji su 25. bahrama (14. veljače, kada su se nastavili oporbeni prosvjedi) prizivali i poticali nesigurnost, poput Mir Hoseina Musavija, Mehdija Karubija i drugih izdajnika, jesu kontrarevolucionari i zaslužuju odlučno i zakonsko djelovanje', po izvješću pročitanom na plenarnoj sjednici posebnog parlamentarnog povjerenstva koje se bavi sudbinom oporbenih vođa.

'Povjerenstvo drži da je pravosudno gonjenje Musavija, Karubija i njihovih suradnika nužno te jasno daje do znanja da parlament neće prihvatiti nikakve dokaze ne bi li odustao od njihova gonjenja', dodaje se u tekstu. 'Tražimo od nadležnih tijela da odlučno djeluju. U pitanju su nacionalni interesi', rekao je u srijedu predsjednik parlamenta Ali Laridžani nakon čitanja izvješća.

Oporba je 14. veljače, nakon jednogodišnjeg prekida, ponovo počela pozivati na protuvladine prosvjede koje je vlast zabranila nakon velikih prosvjeda u lipnju 2009.

Prošli tjedan Musavi i Karubi su smješteni u strogi kućni pritvor, gdje su u potpunoj izolaciji. Njihova rodbina i prijatelji rekli su ponedjeljak da su uhićeni i da su od tada u zatvoru, što iranske pravosudne vlasti niječu.