Svijet NJEMAČKI MEDIJI O AFERI HYPO

SOA: Žužul je prikupljao proviziju za Sanadera

Kako prenosi Jutarnji list, njemački tjednik Die Zeit pod naslovom 'Hypo Aple-Adria - Balkanski kumovi' u najnovijem broju donosi priču o početku suđenja bivšem šefu Hypo Grupe Wolfgangu Kultereru, njegovim odnosima s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te radu nadležnih tužiteljstava u Austriji i Hrvatskoj u aferi Hypo

Njemački tjednik Die Zeit ističe da austrijski tužitelji posjeduju konkretne dokaze o tome da je Ivo Sanader uzimao provizije pri ishođenju kredita kod Hypo banke, prenosi Jutarnji list.

Radi se o kreditnom ugovoru od 10. siječnja 1995. kojim je Hypo banka sa 140 milijuna šilinga (oko 10 milijuna eura) financirala opremanje hrvatskih veleposlanstava. Tužitelji u Klagenfurtu imaju i dokument o ugovorenoj proviziji. Na njemu je rukom napisano da je provizija od pet posto u nazočnosti Wolfganga Kulterera isplaćena Sanaderu, prenosi Jutarnji list.

Prema pisanju Die Zeita, Sanaderu je isplaćena još jedna provizija.

'Hrvatski industrijalac i njemački honorarni konzul u Rijeci Robert Ježić također bi mogao biti fatalan za Sanadera', piše Die Zeit koji se poziva na dosje hrvatske tajne službe Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), u kojem stoji kako je Ježić podmitio hrvatskog premijera pri kupnji 25-postotnog udjela u Diokiju od Hrvatskog fonda za privatizaciju. Ne navodi o kolikoj proviziji se radilo, ali prenose da je posrednik pri isplati bio tadašnji ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

'Nedugo nakon toga ovaj teklič dao je ostavku zbog optužbi za korumpiranost', piše Die Zeit, a prenosi Jutarnji list.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još