ISLAMSKA REPUBLIKA

Iran bi izvršio pokolj naroda u pobuni

02.03.2011 u 07:51

Bionic
Reading

Iranski diplomat koji je prošloga mjeseca prebjegao rekao je u utorak da bi iranski čelnici radije izvršili pokolj svoga vlastitog naroda nego predali vlast narodnoj pobuni nadahnutoj ustancima diljem arapskog svijeta

Ahmed Maleki, bivši vicekonzul u iranskom konzulatu u Milanu, prije nego što je prošloga mjeseca pobjegao u Pariz s obitelji, najnoviji je u nizu dužnosnika koji su napustili islamističku državu i pridružili se oporbenoj skupini Zeleni val nastaloj prije

godinu dana.

On je u intervjuu rekao da su Iranci nadahnuti slikama narodnih pobuna u sjevernoj Africi, ali da su suočeni s režimom daleko okrutnijim nego što su u oni Egiptu, Tunisu i čak Libiji.

'Tijekom proteklih 32 godine jedini cilj režima je da zadrži vlast', rekao je on Reutersu u Parizu preko prevoditelja.

'Pripravni su pribjeći bilo kakvoj mjeri, uključujući pokolj i prolijevanje krvi do krajnjih granica kako bi zadržali vlast', rekao je.

Iranski islamistički čelnici, nastojeći izbjeći masovne prosvjede koji su izbili nakon izbora 2009, upozorili su da će se suprotstaviti svakom ilegalnom okupljanju oporbe.

Maleki je kazao da mnogi iranski diplomati i vojni časnici dijele njegovo kritičko stajalište o teheranskoj vladi, ali da čekaju pravo vrijeme da promijene stranu.

Maleki se pridružio bivšem iranskom konzulu u Norveškoj, časniku zrakoplovnih snaga i generalu koji su se već priključili Zelenom valu. Osnovao ga je u ožujku 2010. iranski poslovni čovjek u izgnanstvu Amir Jahanchahi koji želi poremetiti ključni iranski energetski sektor kako bi izvršio pritisak na iranske čelnike.