MEDVEDEV POTPISAO ZAKON

Nema više ruske milicije

01.03.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Anarhisti, neonacisti, lupeži i nedužni turisti – ne trčite pred rudo: momci u olovno plavom ostaju na ulicama, doduše u nešto smanjenom broju. No od 1. ožujka, potpisom na zakon ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, ruska milicija postala je – policija

Riječ je o velikoj državnoj reformi mutiranog sovjetolikog aparata, tijekom koje će milicajci morati proći izvanredne testove kako bi dobili dozvolu da se i dalje bave tim poslom i postali policajcima. Pritom bi moglo biti otpušteno oko 170.000 ljudi (govorilo se i o 250.000). Trenutačno 'Ministerstvo vnutrenih del' ima golemih 1,28 milijuna zaposlenika.

U pučanstvu Rusije teško će se naći protivnika čistke u policijskim redovima i pokušaja njihovog približavanja europskim standardima. U proteklih su 20-ak godina 'menti', kako ih pogrdno zovu, postali jedan od najomraženijih segmenata ruskog društva. Značajan dio policijskog aparata strahovito je korumpiran i krimogen. Nakon obračuna s uličnim bandama iz 90-ih, mnogi su policajci preuzeli njihove 'biznise': reketarenje, tržište narkotika, prostituciju, pa čak i suradnju s uličnim i 'uredskim' razbojnicima.

Poseban problem već godinama je činjenica da časne policijske djelatnike zasjenjuju patrole usredotočene na teroriziranje nedužnih građana od kojih se na razne beskrupulozne načine nastoji izvući mito. Među građanima su proteklih godina kružile jezive priče o podmetanju narkotika prilikom pregleda vozila, pa čak i notorne pljačke tijekom legitimacije, primjerice, u noćnim satima. Neki ruski intelektualci primjećuju da ako postoji 'otpor neprijatelju' oko kojeg bi se mogli solidarizirati i radikalna desnica, i radikalna ljevica i liberalni dio ruskog stanovništva – to je policija.

U ruskom MUP-u kažu da je cilj zakona 'O policiji' stvoriti nove, partnerske odnose između policije i društva. Traži se 'prilagodba, nova ideologija' – objasnio je medijima zamjenik ministra Sergej Buljavin. Osim psihofizičkih testiranja, čija pitanja sa seksualnom tematikom ovih dana zabavljaju rusku javnost, od policajaca se očekuje i viša obrazovna i kulturna razina te iznadprosječno poznavanje ustava. Provjeravat će se i veze s organiziranim kriminalom.

Novi zakon donekle mijenja područje ingerencije policijskih djelatnika i stavlja poseban naglasak na zaštitu prava pojedinca, no neki kritičari upozoravaju da je novo slovo na papiru suviše rastezljivo, a prijašnje platforme za razvoj koruptivnog sistema, poput porezne kontrole ili zaštite imovine u dogovoru s vlasnikom, i dalje ostaju u domeni MUP-a.