UZ UVJETE

Seul voljan početi dijalog s Pyongyangom

01.03.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Seul je voljan početi pregovore s Pyongyangom i pružiti mu gospodarsku pomoć ako potonji odustane od svog nuklearnog programa, rekao je u utorak južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak

Jug je 'spreman početi dijalog sa Sjeverom u bilo kojem trenutku i otvorena duha', rekao je Lee na proslavi južnokorejskog državnog praznika.

'Nema razloga da Južna Koreja ne pomogne našim sjevernim sunarodnjacima kad pomaže tolikim drugim zemljama', dodao je predsjednik države. 'Sjever bi morao izraziti spremnost na ozbiljan dijalog i suradnju te prekinuti proizvodnju oružja i nuklearnih raketa.'

Povrh toga, Pyongyang mora 'poduzeti odgovorne mjere' nakon događaja u 2010, u kojima je poginulo pedeset Južnokorejaca, dodao je. Taj je govor održan dan nakon godišnje američko-južnokorejske vojne vježbe i novih prijetnja Pyongyanga da će u slučaju provokacije početi 'totalni rat'.

Seul optužuje Pyongyang da je u ožujku 2010. torpedirao južnokorejsku korvetu, pri čemu je poginulo 46 mornara, što Sjever niječe. Pyongyang je usto koncem studenog bombardirao južnokorejski otok i ubio četiri osobe.