ZBOG NEUGODNIH POLEMIKA

Anketa pokazuje pad Janšine popularnosti

28.02.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Dosad rastuća popularnost vodećeg slovenskog oporbenog političara Janeza Janše i njegove stranke idućih bi mjeseci mogla doći u pitanje zbog uplitanja u neugodnu polemiku s predsjednikom države i premijerom, navode u ponedjeljak slovenski mediji koji se pozivaju na zadnju anketu poslovnog dnevnika Finance

Prema anketi objavljenoj u ponedjeljak, a provedenoj u drugoj polovici veljače, za Janšinu Slovensku demokratsku stranku (SDS) trenutačno bi na izborima glasalo 29 posto glasača, dok je u siječnju u anketi tog lista istu namjeru izražavalo 33 posto ispitanika. To je prvi znatniji pad potpore javnosti oporbi koji su zadnjih mjeseci zabilježila različita ispitivanja.

Mediji navode da je možda riječ o početku trenda gubljenja potencijalnih glasova nakon što se Janša proteklog mjeseca upleo u neugodnu polemiku s premijerom Borutom Pahorom i predsjednikom države Danilom Türkom. Janša je najprije optužio Pahora za zatvaranje arhiva koji se odnose na djelovanje bivše službe državne sigurnosti iz vremena komunizma, sugerirajući da se tako štite pojedine osobe koje još djeluju u slovenskoj politici. Pahor je to zanijekao i od Janše zatražio ispriku koju nije dobio.

Po tvrdnjama medija, Janši su u javnosti još više štetili nastupi u kojima je predsjednika Danila Türka optužio da je prije 30 godina kao predsjednik komisije za manjinska pitanja pri tadašnjem Socijalističkom savezu morao nešto znati o tajnom djelovanju represivnog aparata u bivšem sustavu, jer je, ustvrdio je, komisija bila 'depandansa Udbe'.

Türk je to energično zanijekao, optuživši u intervjuu za Mladinu oporbenog prvaka za destruktivnu politiku s kojom mora prestati jer sramoti državne ustanove, a podsjetio je i na to da se za Janšom, koji je u vrijeme osamostaljivanja države imao status heroja, vuku neraščišćene optužbe o 'trgovanju oružjem' koje nisu doživjele epilog.

Iako Janša uzvraća da je riječ o novom 'medijskom linču režimskih medija' koji sada svakodnevno prenose 'maštovite' priče o tome da je 1991, zajedno s tadašnjim ministrom unutarnjih poslova Igorom Bavčarom, primao velike provizije za transport oružja Hrvatskoj, mediji navode da se čini da bi afera u koju se upleo za Janšu mogla značiti pad popularnosti i ugroziti njegova nastojanja da na idućim parlamentarnim izborima ponovo osvoji vlast.

Pojedini slovenski analitičari smatraju da bi oporba ovog proljeća mogla iskoristiti val nezadovoljstva vladom i gospodarsku krizu da izazove nemire i eventualne prijevremene izbore. Redoviti parlamentarni izbori predviđeni su u Sloveniji za jesen iduće godine.

Po mišljenju profesora na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani i bivšeg ministra za razvoj u prijašnjoj vladi Jože Damjana, sljedeći tjedni će biti test hoće li oporbeni prvaci iskoristiti nezadovoljstvo radom vlade i pokušati izazvati prijevremene izbore u odgovarajućem trenutku, spomenuvši prosvjede koje za iduća dva mjeseca najavljuje članstvo udruženja malih poduzetnika i obrtnika, koji tvrde da su zbog platne nediscipline i nereda pred slomom.

Za razliku od njega, direktor i glavni urednik lista Finance Peter Frankl ocijenio je, u raspravi na televizijskoj postaji POP-TV, da ne vjeruje u takav razvoj iako krivi sadašnju vladu, posebno ministra financija Francija Križaniča, za slabo stanje u bankama i poduzećima u državnom vlasništvu.