NA ZAHTJEV UN-A

ICC počeo predistragu o nasilju u Libiji

28.02.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo objavio je u ponedjeljak da na zahtjev UN-ova Vijeća sigurnosti provodi predistragu o nasilju u Libiji, prije možebitne pune istrage zbog zločina protiv čovječnosti

'Ured glavnog tužitelja u ovom trenutku istražuje tvrdnje o sveobuhvatnim i sustavnim napadima na civilno stanovništvo', rekao je Moreno-Ocampo na tiskovnoj konferenciji u Den Haagu.

'Ured glavnog tužitelja mora nakon toga odlučiti hoće li početi istragu za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti u Libiji', dodao je Moreno-Ocampo.

UN-ovo Vijeće sigurnosti jednoglasno je u subotu prihvatilo rezoluciju o uvođenju oštrih sankcija pukovniku Moameru Gadafiju i praćenje 'stanja u Libiji nakon 15. veljače' povjerilo je glavnom tužitelju ICC-a. U toj rezoluciji članovi Vijeća sigurnosti ocjenjuju da se 'sustavni napadi' na civilno stanovništvo u Libiji 'mogu označiti kao zločini protiv čovječnosti'.

Od osnutka ICC-a 2002. godine, Vijeće sigurnosti je proslijedilo sudu samo jedan predmet - nasilje u Darfuru. U tom slučaju prošla su dva mjeseca od zahtjeva do otvaranja pune istrage, koja je na koncu rezultirala optužnicom protiv sudanskog predsjednika Omara Bašira

Sudska nadležnost ICC-a može se proširiti i na zemlju koja nije potpisnica Rimskog statuta, kao što Libija nije, ako ga za to zaduži Vijeće sigurnosti.

ICC ima nadležnost samo nad ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidom i zato su potrebni predistražni postupci.