Svijet IRANSKI REFORMATOR

Oporbeni vođa Karubi premješten na nepoznato

Sigurnosne snage su jednog od vođa iranske reformatorske oprobe Mehdija Karubija premjestile na nepoznato, objavljeno je u ponedjeljak na njegovoj internetskoj stranici Sahamnews.org

Kako navodi Sahamnews, bivši predsjednik parlamenta (2000-2004) i njegova žena Fatima, premješteni su u četvrtak navečer na nepoznato mjesto. Već više od dva tjedna bračni par je u kućnom pritvoru u svome domu, sjeverno od Teherana.

'Prije par minuta razgovarao sam sa susjedom. Rekao mi je da je nekoliko policijskih vozila došlo pred zgradu i da su zatim otišli u pratnji još jednog vozila koje je izašlo iz zgrade. Nakon toga zgrada je potpuno evakuirana a sva svjetla ugašena', reklo je jedno od njegove djece za Sahamnews.

Bračni par Karubi, kao i još jedan oporbeni vođa, bivši premijer Mir Hosein Musavi i njegova supruga, smješteni su u kućni pritvor pošto su pozivali na zabranjeni skup 14. veljače. Vlast ovu dvojicu i njihove pristaše optužuje da su 'kontrarevolucionari' i svrstava ih u oporbene skupine koje traže pad islamskog režima.

Na poziv Musavijeve i Karubijeve internetske stranice nekoliko tisuća ljudi izašlo je na ulicu 14. veljače kako bi sudjelovali u protuvladinim prosvjedima, prvima u zadnju godinu dana.

Oporbene stranice pozvale su na nove prosvjede 1. ožujka u znak nezadovoljstva odnosom prema dvojici oporbenih čelnika. I bivši reformatorski predsjednik Mohamed Hatami (1997-2005) zatražio je za njih ukidanje kućnog pritvora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još