UHIĆEN PSIHIČKI BOLESNIK

Obami poslao pismo s krvlju zaraženom HIV-om

27.02.2009 u 19:29

Bionic
Reading

Psihički oboljeli muškarac iz Chicaga u kasnim dvadesetima uhićen je zbog toga što je pismo natopljeno krvlju koja je zaražena HIV-om poslao američkom predsjedniku Baracku Obami i njegovom osoblju krajem prosinca

Saad Hussein, izbjeglica iz Etiopije, priznao je istražiteljima da je posjekao prste žiletom i krvlju nakapao pismo za Obamu. Pritom je ustvrdio da on zapravo Obamu obožava. Prema sudskoj dokumentaciji, Saad je pismo poslao nekoliko tjedana prije predsjedničke inauguracije Baracka Obame.

Saad je rekao da je zaražen HIV-om i da je obolio od AIDS-a, što je potvrdio i njegov brat Abdulaziz. To je, kako je naglasio, bio njegov način traženja pomoći od američke vlade.

Istražitelji su intervjuirali Saada 29. prosinca, nakon što je vladina zgrada u Springfieldu zatvorena kada je jedan zaposlenik otvorio pismo u kojem su bile dvije ispisane stranice papira umrljane krvlju. U omotnici je bila i fotografija Saada Husseina iz Etiopije, ulaznica za zabavu u Grant Parku organiziranu 4. studenog povodom američkih predsjedničkih izbora, šest papirića s mrljama od krvi i božićna čestitka.

Pismo je bilo adresirano na Baracka Obamu u državnoj upravi Illinoisa, a na omotnici je bilo ispisano ime i adresa pošiljatelja Saada Husseina.

Krajem prosinca policija je privela Saada i njegovog brata iz kuće u Chicagu u policijsku postaju, gdje su ih intervjuirali agenti FBI-a i obavještajne službe.

Vjeruje se da je dan nakon što je poslao prvo pismo Hussein u poštanski sandučić stavio još dvije kuverte. Jedna je bila adresirana na stanovitog Emanuela, a vjeruje se da je to pismo, sa sumnjivim praškom i zaraženom krvlju, htio poslati predstojniku osoblja Bijele kuće Rahmu Emanuelu. Nakon testiranja utvrđeno je da je riječ o prašku za osvježavajući napitak.

Saad Hussein bio je na psihijatrijskom liječenju, a sudac je zatražio nove zdravstvene preglede nakon čega će, vjeruje se, podignuti optužnicu.