VANDOREN IZJAVIO

Datum završetka pregovora još uvijek nesiguran

25.02.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je da je nemoguće reći hoće li Hrvatska dovršiti pristupne pregovore s EU-om do kraja lipnja, prije svega zbog pitanja pravosuđa i brodogradilišta, prenosi u petak agencija Reuters

'Nitko u ovom trenutku ne može reći je li izvedivo pregovore završiti do lipnja. To je ambiciozan cilj. U svakom slučaju, moramo reći da Vlada dobro napreduje u ispunjavanju mjerila potrebnih za završetak pregovora', rekao je Vandoren u intervjuu za britansku agenciju.

Vandoren je naglasio da će, kao što je poznato, EK polovicom ožujka objaviti izvješće o napretku na polju pravosuđa te je izrazio nadu da će Bruxelles uskoro biti u mogućnosti dati mišljenje o održivosti hrvatskih planova o restrukturiranju brodogradilišta koja primaju izdašne državne potpore.

Vandoren je naglasio da pregovori, koji su na vrlo 'odmaklom stupnju' i hrvatskoj su Vladi prvi prioritet, dobro napreduju. 'Ako oni ne budu dovršeni do lipnja, nastavit će se proces dok ne dođe do pozitivnog kraja', kazao je Vandoren.

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je za posjeta Zagrebu rekao da će Hrvatska u travnju dobiti datum završetka pristupnih pregovora s EU-om, ali Vandoren je oprezan.

'Ne mogu u ovom trenutku kazati što će Komisija reći tijekom nadolazećih tjedana. Smislene rasprave o datumu bit će moguće jedino ako izvješće iz ožujka bude pozitivno. Ako pregovori ne budu završeni do lipnja, bit će to samo stoga što tražena mjerila neće biti ispunjena', naglasio je.

Napomenuo je da neka druga područja, poput poljoprivrede, regionalne politike i ribarstva ne smiju biti podcijenjena te izrazio nadu da će do njihovog zatvaranja doći u travnju ili svibnju.

Hrvatskoj je za zatvaranje ostalo sedam poglavlja: Tržišno natjecanje (8), Poljoprivreda i ruralni razvoj (11), Ribarstvo (13), Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (22), Pravosuđe i temeljna prava (23), Financijske i proračunske odredbe (33) te Ostala pitanja (35), poglavlje o kojem se ne vode pregovori.

Vandoren je kazao da bi hrvatska Vlada trebala ojačati komunikacijsku kampanju o EU-u, budući da su nedavna istraživanja javnog mišljenja pokazala da je potpora ulasku u EU oko 50 posto.

Hrvatska bi također trebala poboljšati investicijsku klimu, smatra Vandoren.

'Ekonomska situacija nije dobra, oporavak je krhak. Važan korak bio bi privući više stranih ulagača. Trenutno, strane kompanije nemaju dovoljno povjerenja u ulagačku klimu zbog visoke razine korupcije i birokracije', kazao je.