Svijet VAL REVOLUCIJA

Tisuće Iračana prosvjedovale na 'Dan bijesa'

Povodom nacionalnog 'Dana bijesa' nadahnutog pobunama u arapskom svijetu tisuće Iračana izašle su u petak na ulice kako bi prosvjedovali protiv korupcije i nepostojanja osnovnih javnih usluga

U sukobima prosvjednika i snaga sigurnosti u nekoliko gradova ubijeno je najmanje pet osoba, a 49 je ranjeno kada su prosvjednici pokušali provaliti u zgrade vlasti pa je osiguranje pucalo u zrak pokušavajući ih rastjerati.

Na bagdadskom trgu Tahrir okupilo se više tisuća ljudi, duž ulica razmještena su vojna vozila i snage sigurnosti, a prosvjednici mašu iračkim zastavama i traže reforme. Prosvjedi u Bagdadu se za sada odvijaju bez nasilja. Sukob prosvjednika i snaga sigurnosti u kojima je bilo smrtno stradalih i ranjenih dogodio se u Havidži, Sulejman Peku južno od Kirkuka, Mosulu i Faludži.

Osam godina nakon invazije pod američkim vodstvom u kojoj je svrgnut Sadam Husein razvoj u Iraku i dalje je spor, dolazi do nestašica hrane, vode, struje i vlada nezaposlenost. Prosvjedi u petak organizirani su putem društvene mreže Facebook poput drugih prosvjeda mladih u regiji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još