KRALJ POPUŠTA

Bahrein oslobađa političke zatvorenike

23.02.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Kralj Hamad prihvaća jedno od mnogih zahtjeva prosvjednika kako bi dobio na vremenu i smanjio napetosti. Među oslobođenima su 23 šijita koji su bili optuženi za konspiraciju i oružanu pobunu protiv državne vlasti

Režim Bahreina počeo je oslobađati političke zatvorenike nakon jučerašnje, najveće manifestacije protivljenja vlastima u povijesti te male otočne države.

Neki promatrači broj prosvjednika povećavaju i do 100.000 ljudi, što je deset posto stanovništva Bahreina.

'Svakako treba pozdraviti odluku kralja koja, za sada, obuhvaća 100 političkih zatvorenika, ali i 21 osuđenog za obična zlodjela', kazao je Ibrahim Mattar, iz oporbene udruge Wefaq, a prenosi Al Jazeera.

Nakon što je povukao tenkove s glavnog trga u glavnome gradu Manama, kralj čini drugi važan potez kako bi privolio šijitsku opoziciju da sjedne za pregovarajući stol.

Centar za zaštitu ljudskih prava Bahreina upozorava da ima još 500 političkih zatvorenika.

'Ova su 23 oslobođena zatvorenika uhićena između kolovoza i rujna 2010. Još je dvoje bilo u navodnoj pobuni, ali je pobjeglo. Jedan od njih, Hasan Mushaimma, koji iz Londona vodi Pokret za slobodu i demokraciju (Haq) najavljuje skori povratak u Bahrein.

Pregovori se ipak, za sada, neće dogoditi jer oporba i prosvjednici kao važan preduvjet traže ostavku premijera Khalife bin Salman al Khalife, kraljevog strica, koji se nalazi na položaju već 40 godina.

Podsjetimo, traži se promjena ustava i uvođenje parlamentarne demokracije odnosno odstupanje svih onih koji ugnjetavaju šijitsku većinu.