SUSJEDSKA GESTA

Crnogorci žele spasiti Hrvate iz Libije

23.02.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Jedini trajekt koji prometuje na relaciji Bar-Bari večeras kreće za kamp Ras-Lanuf. Kapetan je dobio instrukcije da, nakon stotinjak Crnogoraca, prioritetno ukrcava hrvatske državljane

Kad Hrvatska nije sposobna, uskočit će Crna Gora: iz susjedne države večeras će se prema Libiji uputiti brod 'Sveti Stefan', koji inače plovi na relaciji Bar-Bari, te će iz kampa za strance Ras-Lanuf u blizini grada Bengazija evakuirati nekoliko stotina radnika. Među njima je stotinjak Crnogoraca, a preostali putnici za Europu bit će mahom hrvatski državljani.

Kako doznajemo, brod kapaciteta od 800 ljudi u vlasništvu kompanije 'Montenegro Lines' dobio je sve potrebne dozvole za plovidbu, a njegovo uplovljavanje u sjevernoafričku luku očekuje se kroz dva do tri dana. Kapetan i posada već su dobili instrukcije da, nakon stotinjak Crnogoraca, na brod prioritetno ukrcavaju Hrvate. Po neslužbenim procjenama, u Ras-Lanufu trenutačno se nalazi oko tisuću stranih državljana koji očekuju evakuaciju, nije sigurno hoće li svi moći biti primljeni na brod koji ima znatno manji kapacitet.

Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatska je zaključila kako će radnike najbrže i najlakše spasiti zračnim putem.

Danas je propala evakuacija 28 radnika Montmontaže iz Benghazija turskim brodovima, koji su iz Libije spasili 3.000 stranaca, mahom Turaka. Očekuje se da bi se oni mogli ukrcati na idući turski ili crnogorski ili neki drugi brod.

Prema najavama ministra Gordana Jandrokovića Hrvatska će učiniti sve što može kako bi evakuirala sve hrvatske državljane iz Libije, a danas su evakuirana 93 radnika iz Tripolija. Tijekom današnjeg dana očekuje se dolazak redovnom linijom još 22 radnika Geofizike, 11 radnika Viadukta i 18 radnika Crosca.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija zrakoplovima će pokušati spasiti radnike iz unutrašnjosti i s juga Libije. Radi se o osamdesetak radnika Geofizike koji su u gradu Zali, 26 radnika Crosca u Kufri i 33 radnika Crosca u Jalu.

'Zrakoplovi su dobili dozvolu za slijetanje u Tripoliju otkuda će pokušati ići u druge gradove', rekao je Jandroković, ističući kako 'zasad nije poznato u kojem su stanju aerodromi u tim gradovima'.