BUDI SE ISTOK

Marš stotina tisuća Indijaca protiv preskupe hrane

23.02.2011 u 17:42

Bionic
Reading

Najmanje 100.000 Indijaca marširalo je u srijedu New Delhijem prosvjedujući protiv visokih cijena hrane i nezaposlenosti, što je nov izazov vladi već teško uzdrmanoj korupcijskim skandalima, javljaju agencije

Marš uglavnom indijskih pripadnika radničke klase, a mnogi od njih činili su to uz znakovlje komunističke stranke, zadnji je u valu prosvjeda što su se iz sjeverne Afrike proširili Bliskim istokom, a potaknuti su galopirajućim rastom cijena hrane.

U trećem po snazi azijskom gospodarstvu i domu više od milijarde ljudi, cijene hrane porasle su za 18 posto. To je najteže pogodilo stotine milijuna najsiromašnijih o čemu svjedoči i poruka na transparentu 'cijene će ubiti običnog čovjeka'.

Prosvjednici su stigli vlakovima i autobusima iz cijele zemlje, uglavnom radnici i radnice iz 19 saveznih država, objavio je u priopćenju odbor indijskih sindikata, javlja AFP.

'Naša je plaća 100-125 rupija (od 11 do 16 kuna) na dan. Kako preživjeti s tako visokim cijenama', objašnjava jedan prosvjednik koji je u glavni grad stigao iz zapadne države Radžastana, prenosi Reuters.

Sudjelovanje sindikalnih članova iz vladajuće Kongresne stanke, što je rijetkost u protuvladinim prosvjedima protiv vlade, očit je odraz zabrinutosti unutar same stranke jer je vlada sve nemoćnija u obuzdavanju inflacije.

Indijska središnja banka intervenirala je sedam puta u godini kako bi obuzdala inflaciju, no upozorila je da fiskalna politika neće pomoći jer cijene hrane divljaju zbog velikih vremenskih nepogoda.

Prosvjedi se k tomu događaju dan pošto je premijer Manmohan Singh prihvatio oporbene zahtjeve za pokretanjem istrage korupcije oko koncesija za mobilne telefonije, s multimilijardskim štetama.

Ti su skandali tako snažno pritisnuli 78-godišnjeg premijera, koji već dulje vremena izgleda ne uspijeva držati stvari pod kontrolom, da bi ga neke nove korupcijske afere mogle prisiliti da odstupi s vlasti. U tom bi slučaju zemlju vodila prijelazna vlada do redovitih izbora 2014. godine.