Svijet BOJE I LAKOVI

Slovenci truju Srbe u Šumadiji

  • Autor: An. S.
  • 27.2.2009 14:21:01
  • 27.2.2009 12:42:00

Srbijanski ministar Oliver Dulić traži da se slovenskoj tvornici boja i lakova Zvijezda Helios u Gornjem Milanovcu zabrani rad u toj zemlji zbog trovanja šumadijskih sela kancerogenim materijama

Podnesene su i kaznene prijave protiv osoba koje su odgovorne jer s otpadnim materijama nisu postupale prema važećim zakonima. 'Zbog sustavnog izbjegavanja zbrinjavanja opasnog otpada i zbog permanentnog, svjesnog ugrožavanja životne sredine, podnijeli smo zahtjev sudu da se poduzeću Zvijezda Helios oduzme dozvola za rad na duži vremenski period', rekao je Dulić za Press.

Tvrtka Zvijezda Helios koja je načinila ekološku štetu bit će primorana istu vlastitim sredstvima i otkloniti, kao i očistiti teren. Dulić je upozorio da je, osim bahatosti ljudi koji rade u Zvijezdi Helios, važno i to da je zakazao pravosudni sistem, jer je blagim kaznama i nereagiranjem ohrabrivao tu tvrtku da nastavi trovanje životne sredine.

Analiza uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo pokazala je da se opasne kancerogene tvari nalaze u vodi, zemlji i zraku, ali ne zna se jesu li te tvari ušle u prehrambeni lanac.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još