REZULTAT CJELODNEVNE RASPRAVE

Vijeće sigurnosti osudilo nasilje u Libiji

23.02.2011 u 07:37

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u utorak je osudilo uporabu sile protiv mirnih prosvjednika u Libiji i pozvalo odgovorne za takve napade da preuzmu odgovornost

Taj je poziv, jasno usmjeren protiv libijskih vlastodržaca, došao u izjavi dogovorenoj između 15 zemalja članca Vijeća sigurnosti nakon cjelodnevne rasprave o sukobima i situaciji u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Libiji i smrti stotina civila Vijeće je pozvalo na hitan prekid nasilja i poduzimanje ‘koraka za rješavanje legitimnih zahtjeva stanovništva, uključujući i nacionalni dijalog.’

Vijeće sigurnosti u izjavi poziva libijske vlasti da djeluju suzdržano, poštuju ljudska prava i trenutno omoguće pristup promatračima i međunarodnim humanitarnim agencijama. Libijska vlada treba poštivati slobodu okupljanja, izražavanja i medija, dodaje se u izjavi.
Članovi Vijeća sigurnosti istaknuli su važnost odgovornosti. Naglasili su potrebu da oni koji su naredili napade na civile preuzmu odgovornost, kao i snage pod njihovim zapovjedanjem.

Izjava Vijeća sigurnosti uslijedila je nekoliko sati nakon što je libijski vođa Moamer Gadafi zaprijetio da će slomiti otpor građana protiv njegove 41-godišnje vladavine. Po službenim podacima u sukobima koji su pratili pobunu protiv libijskog režima poginulo je tristo osoba - 242 civila i 58 vojnika. Gotovo polovica žrtava stradala je u Bengaziju, drugom po veličini gradu u zemlji, 1.000 km istočno od Tripolija, koji je žarište pobune.