PRIJETE MU ŠTRAJKOVI

Alžir uskoro ukida izvanredno stanje

22.02.2011 u 21:21

Bionic
Reading

Izvanredno stanje koje je u Alžiru uvedeno u veljači 1992. radi borbe s islamističkom gerilom ukinut će se odredbom koja će stupiti na snagu 'uskoro', ističe se u utorak u vladinu priopćenju

Predsjednik Abdelaziz Buteflika odlučio je 3. veljače da će ukinuti izvanredno stanje na zahtjev oporbe. Predsjednik države objavio je tu informaciju mjesec dana nakon nereda koji su izbili početkom godine, u kojima je pet osoba poginulo, a više od 800 je ranjeno.

U vrijeme trajanja izvanrednog stanja vojska je obnašala ovlasti policije a političke slobode su bile ograničene.

'Nacrt odredbe kojom se ukida zakonodavni dekret od 6. veljače 1993. o produljenju izvanrednog stanja uvedenog na temelju predsjedničkog dekreta od 9. veljače 1992. prihvatila je u utorak vlada', po tekstu priopćenja.

'Taj nacrt odredbe stupit će na snagu čim se uskoro objavi u Službenom listu', ističe se u priopćenju u kojemu se ne navode druge pojedinosti.

Vojska se ipak neće vratiti u vojarne i nastavit će borbu protiv terorizma.

Alžirske vlasti uvele su izvanredno stanje kako bi se borile s islamističkom gerilom koja se pobunila zbog poništenja rezultata parlamentarnih izbora u prosincu 1991. na kojima je Islamska fronta spasa (FIS, raspušten) već u prvom krugu osvojila apsolutnu većinu.

Pošto je Visoko vijeće za sigurnost odlučilo da neće organizirati drugi krug izbora, čelnici FIS-a pozvali su svoje aktiviste da pobjedu brane oružjem.

Alžir je tada zahvatilo opće nasilje u kojemu je ubijeno dvjestotinjak tisuća ljudi, po službenim izvorima.

Alžir suočen s nizom štrajkova

Alžir je suočen s nizom štrajkova koji traju već šest dana, a zahvatili su i područja u kojima je to rijetka pojava, poput pravosuđa, piše tamošnji tisak

Posljednji u nizu su djelatnici lokalne uprave koji su u ponedjeljak stupili u trodnevni štrajk kojim žele da se jasnije odredi njihov položaj i povise plaće. Sindikat je objavio da štrajka 65 posto zaposlenika, a najmanji je odziv, zbog 'pritisaka' vlasti, u glavnom gradu Alžiru.

Osim njih, već su otprije u stalnu ili povremenu štrajku suci i sudsko osoblje, s kojima su se solidarizirali i odvjetnici koji ne dolaze na ročišta u postupcima koji nisu odgođeni, medicinsko osoblje i studenti tehničkog veleučilišta.