DIPLOMATSKI RAT

Zašto Obama izbjegava Argentinu?

22.02.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Napetosti između Argentine i SAD-a kulminirale su odlukom američkog predsjednika Baracka Obame da ne posjeti tu zemlju tijekom južnoameričke turneje planirane između 19. i 23. ožujka

Obrazloženje Bijele kuće zašto Obama neće doći u Argentinu, a hoće u Brazil i Čile, nije zadovoljilo argentinsku predsjednicu Cristinu Fernández de Kirchner koja je odlučila pooštriti sukob i preko njoj sklonih medija, poput dnevnika Página 12, optužuje američku veleposlanicu, Vilmu Socorro Martínez, za miješanje u unutarnje poslove Argentine.

Iz Bijele kuće ističu da 'iz poštovanja prema izbornim procesima u nekoliko zemalja tijekom 2011. predsjednik neće pohoditi one zemlje u kojima će se ove godine birati šef države', a među kandidatima ili kandidatkinjama za reizbor je i argentinska predsjednica.

Međutim, Fernández de Kirchner bijesna je na veleposlanicu Socorro Martínez i na State Department zbog optužbi da predvodi korumpiranu vladu i da je osobno sklona korupciji.

Prijepori između Buenos Airesa i Washingtona počeli su kada je WikiLeaks otkrio da se državna tajnica Hillary Clinton raspitivala za mentalno zdravlje argentinske predsjednice.

Podsjetimo, na Staru godinu, 31. prosinca 2009, čelnica američke diplomacije poželjela je saznati uzima li argentinska šefica države lijekove iz ruke nekog psihijatra odnosno ima li kakve psihičke poremećaje?

Pa pita veleposlanstvo SAD-a u Buenos Airesu: 'Pod kojim se uvjetima bolje snalazi u napetim situacijama? Na koji način emocije Cristine Fernández de Kirchner utječu na njezine odluke i kako se smiruje kada je pod stresom?'

U odgovorima iz Buenos Airesa centrali u Washingtonu ipak se vidi da se veći naglasak daje utjecaju njezina nedavno preminulog supruga, bivšega argentinskoga predsjednika i njezina prethodnika, Néstora Kirchnera, nego mentalnom zdravlju predsjednice Cristine Fernández.

Zahtjev za kliničkim ispitivanjem navodne nestabilnosti argentinske predsjednice uslijedilo je nakon posjeta najvišeg dužnosnika u State Departmentu za zemlje Latinske Amerike, Artura Valenzuele, čiji je komentar o 'nedostatku legalne sigurnosti' u Argentini dočekan teškim kritikama predsjednice.

Dokumenti State Departmenta govore da su supružnici Kirchner bili 'nekompetentni za vanjsku politiku' te da je predsjednica 'tražila svaku moguću priliku da se približi Baracku Obami'.

U drugoj poruci američkog veleposlanstva u Buenos Airesu State Departmentu kaže se da su supružnici Kirchner bili 'paranoični kada je u pitanju njihova vlast'.

Pod pritiskom javnosti, oglasilo i spomenuto veleposlanstvo koje kaže da su objavljeni dokumenti 'odraz internih analiza' (američka diplomacija uobičava tražiti takve 'profile' državnika ili onih koji bi to mogli postati) i da 'ne predstavljaju državnu politiku SAD-a'.

U najnovijoj epizodi diplomatskog rata između Buenos Airesa i Washingtona, Cristina Fernández naredila je argentinskom ministru vanjskih poslova, Héctoru Timermanu da zaplijeni pošiljku koja je došla vojnim zrakoplovom iz SAD-a, a u kojoj je bila pomoć za argentinsku federalnu policiju koja je trebala biti obučena za posebnu borbu protiv terorizma.

Argentinske vlasti optužuju SAD da su, bez dogovora, u Argentinu uvezle tajno oružje i narkotike (epinefrina, morfiji i druge droge koje se koriste u ispitivanjima i tajnim operacijama CIA-e).

Pomoćnik državne tajnice Clinton zadužen za američke države, Arturo Valenzuela, imao je vatrene diskusije s ministrom Timermanom, ali argentinska strana ne popušta i ne želi vratiti SAD-u zaplijenjenu robu. Valenzuela kaže da je taj materijal dio uobičajene razmjene i da je bio adekvatno dogovoren s argentinskom federalnom policijom.