PROVOCIRANJE IZRAELA

Iranski ratni brodovi u Sueskom kanalu

22.02.2011 u 07:40

Bionic
Reading

Dva iranska ratna broda ušla su u utorak u Sueski kanal i plove prema Sredozemnom moru, potvrdili su dužnosnici kanala koji se nalazi pod egipatskim suverenitetom, a riječ je o potezu koji bi mogao dodatno zabrinuti Izrael i pojačati napetosti na Bliskom istoku, prenose agencije

‘Brodovi su ušli u kanal u 5,45 sati po lokalnom vremenu’, rekli u dužnosnici za Reuters. Zasad nisu poznate druge pojedinosti.

Riječ je o prvim iranskim ratnim brodovima u Sueskom kanalu od Islamske revolucije u Iranu 1979.

Egipatska vojska, koja upravlja zemljom od pada predsjednika Hosnija Mubaraka 11. veljače, odobrila je iranski zahtjev za prolaz iranskih brodova, čije je odredište Sirija. Iranski diplomatski izvori kazali su da će posjet dvaju brodova Siriji bit će ‘rutinski’ i ‘kratkotrajan’, prenosi AFP.

Po iranskoj novinskoj agenciji Fars, riječ je o opskrbnom brodu Karg, koji ima posadu od 250 ljudi i može nositi tri helikoptera, te fregati Alvand naoružanoj torpedima i protubrodskim projektilima.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman prošlog je tjedna najavu prolaska iranskih brodova ocijenio ‘provokacijom’ kakvu Izrael ne može ignorirati.

Za egipatsku prijelaznu vlast iranski je zahtjev predstavljao osjetljivo pitanje jer je Kairo saveznik Sjedinjenih Država, Egipat ima mirovni sporazum s Izraelom, a njegovi odnosi s Iranom su od iranske revolucije 1979. bili zategnuti.

Analitičari ocjenjuju da bi, u odnosu na Mubaraka, većina glavnih egipatskih političkih snaga bila manje pomirljiva prema Izraelu i njegovu savezniku SAD-u, premda se još nitko nije otvoreno zauzeo za odbacivanje izraelsko-egipatskog mirovnog sporazuma.

Sueski kanal je dio međunarodnih voda, a pod suverenitetom je Egipta. Egipat je vezan i sporazumom iz Camp Davida iz 1976., koji jamči pravo slobodnog prolaska brodova koji pripadaju Izraelu i svim drugim zemljama, na temelju Konvencije iz Konstantinopolja iz 1888.

Prije toga Egipat nije dozvoljavao izraelskim brodovima plovidbu kanalom.
Egipatske vojne vlasti objavile su da će poštovati sve svoje međunarodne sporazume, uključujući i Camp David.