Svijet ŠVICARSKA NA DJELU

Zamrznuti milijuni Mubaraka i Ben Alija

Švicarska vlada zaplijenila je 'nekoliko desetaka milijuna' franaka koje su položili u švicarske banke svrgnuti predsjednici Egipta i Tunisa, ali nije zamrznula imovinu sadašnjih čelnika u sjevernoj Africi i Arapskom zaljevu, izjavili su u ponedjeljak dužnosnici

Vlada pažljivo prati razvoj događaja u Libiji, Bahreinu i drugim državama u regiji, rekao je glasnogovornik vlade Andrea Simonazzi.

'Vlada vrlo pažljivo prati situaciju, ali nisu donesene odluke (o daljnjem zamrzavanju). Iduća sjednica vlade je u srijedu', kazao je.

'Kada vlada odluči zamrznuti imovinu tada je na bankama da identificiraju tu imovinu i o tome obavijeste ministarstvo pravosuđa kako bi saznali što su našli'.

Ranije ovoga mjeseca Švicarska je naredila zamrzavanje imovine koja bi mogla pripadati Hosniju Mubaraku ubrzo pošto je on dao ostavku na dužnost egipatskog predsjednika.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je u bankama zamrznuto 'nekoliko desetaka milijuna' u vlasništvu Mubaraka kao i 'nekoliko desetaka milijuna' franaka svrgnutog tuniskog predsjednika Zinea al-Abidinea Ben Alija.

Naime, egipatski državni odvjetnik zatražio je u ponedjeljak od ministarstva vanjskih poslova da zatraži zamrzavanje inozemne imovine Hosnija Mubaraka i njegove obitelji, što je prvi znak da će se vojno vodstvo baviti bivšim predsjednikom koji mu je predao vlast.

Državni odvjetnik u priopćenju navodi kako je zatražio od ministarstva da diplomatskim kanalima zatraži zamrzavanje inozemne imovine i računa Mubaraka, njegove supruge Suzane i dva sina, Gamala i Alaa te njihovih supruga.

Mubarakov odvjetnik zanijekao je medijske napise kako je bivši predsjednik stekao bogatstvo vrijedno milijarde dolara, objavila je u nedjelju službena novinska agencija MENA.

'Bivši predsjednik Hosni Mubarak predao je svoju imovinsku karticu nadležnim tijelima, kako je i predviđeno zakonom', rekao je odvjetnik.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još