Svijet PUT PREMA BUDUĆNOSTI

EU pozvao čelnike BiH da formiraju vlast

Europska unija poziva političke čelnike u Bosni i Hercegovini da uspješno dovrše razgovore o formiranju vlade te da pronađu put prema dogovoru o budućnosti te zemlje, istaknuto je u ponedjeljak u Bruxellesu nakon sastanka ministara vanjskih poslova

'Razgovarali smo o Bosni i Hercegovini i o tome kako možemo pojačati našu pomoć i potporu za integraciju te zemlje i njezin napredak prema Europskoj uniji. Važno je da se u razgovorima o formiranju vlade u BiH postignu rezultati i da čelnici opravdaju ono što se od njih očekuje', rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Ministri vanjskih poslova EU-a pod predsjedanjem Ashton kratko su za vrijeme radnog ručka razgovarali o Bosni i Hercegovini. Bilo je predviđeno da rasprava traje dulje, ali je ministarski sastanak u potpunosti protekao u znaku događaja u Libiji i na južnom Sredozemlju.

Nakon današnje rasprave nisu doneseni nikakvi zaključci o BiH jer je to odgođeno za sljedeći redoviti sastanak u ožujku kada će se ponovno razgovarati o jačanju nazočnosti EU-a u toj zemlji.

'Postoji velika potreba za dijalogom između tri naroda i njihovih predstavnika i ako Europska unija može u tome biti korisna, pomoći ćemo', rekao je njemački državni tajnik za europske poslove Werner Hoyer.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt poručio je da ne treba od EU-a očekivati rješenje za probleme Bosne i Hercegovine.

'Svi se varaju ako očekuju da EU riješi probleme te zemlje', rekao je Bildt.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još