Svijet U JEMENU

Prosvjednici u Sani traže odlazak predsjednika

Tisuće ljudi počele su u ponedjeljak prosvjedovati u Sani tražeći odlazak predsjednika Ali Abdulaha Saleha, a u Adenu su jednog prosvjednika ubile sigurnosne snage, pa se tako broj žrtava u tome jemenskom gradu u zadnjih tjedan dana popeo na 12

Saleh koji je već 32 godine na vlasti u toj siromašnoj zemlji na arapskom poluotoku rekao je na jednoj novinarskoj konferenciji da će otići samo ako se tako 'odluči na izborima'.

Jemenski uleme zabranili su pak primjenu sile prema prosvjednicima, u priopćenju objavljenom nakon njihova izvanrednog zasjedanja.

Prosvjednici, studenti, ali i oporbeni zastupnici i aktivisti okupili su se na trgu ispred sveučilišta u Sani, središnjem mjestu u prijestolnici na kojemu se održavaju prosvjedi, koji su nazvali 'Tahrir', po trgu u Kairu.

'Narod želi odlazak režima' i 'narod želi promjene', pisalo je na transparentima koje su nosili prosvjednici.

Ovi se prosvjedi događaju dan nakon odluke parlamentarne oporbe da se pridruži prosvjedima protiv režima koje su dosad predvodili studenti.

Jemenske sigurnosne snage podigle su kontrolne točke na pristupima trgu, ali nisu rastjerivale prosvjednike.

Prosvjede koji se svakodnevno održavaju u Sani već desetak dana žestoko su pokušali ugušiti pristaše vlasti naoružani batinama, kamenjem i hladnim oružjem.

Predsjednik Saleh koji od 1978. vlada Jemenom obećao je 2. veljače da će provesti reforme i da se neće ponovo kandidirati na idućim predsjedničkim izborima 2013, ali prosvjednicima to nije dovoljno.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još