ĐAPIĆEVIM STOPAMA

Guttenberg se odrekao doktorata

21.02.2011 u 15:09

Bionic
Reading

U službenom CV-u njemačkog ministra obrane, Karl-Theodora zu Guttenberga, još stoji da je njegova doktorska disertacija dobila najvišu ocijenu, summa cum laude, ali na njegovoj web stranici (koja ima naslov 'odgovornost nas prisiljava') više nema podatka da je stekao doktorat pravnih znanosti kojeg se privremeno odrekao nakon optužbi da je učinio plagijat

Guttenberg (39) se privremeno odrekao zvanja doktora znanosti zbog gomilanja dokaza da je na više mjesta ‘posudio’ široke pasuse od kolega bez navođenja izvora.

On je tu dizertaciju obranio 2006. kada je već bio u federalnom parlamentu i kada se za njega već govorilo kao o istaknutoj figuri demokršćanske grupacije (CDU/CSU).

Ovaj bogati bavarski političar glasi kao zvijezda i kao jedan od najpopularnijih političara i do ovoga skandala najčešće ga se spominjalo kao mogućeg nasljednika Angele Merkel na čelu savezne vlade.

Zu Guttenberg je priznao 'greške', ispričao se i kazao kako povlači disertaciju dok ne završi službena akademska ekspertiza.

Dnevnik Süddeutsche Zeitung (SZ) iz Münchena, koji je i otvorio skandal, tvrdi da je plagijat učinjen u čak 118 od 475 stranica koliko ih ta disertacija ima.

SZ piše da je plemić Zu Guttenberg plagirao čak 19 autora.

Uzeti su dijelovi članka Frankfurter Allgemeine Zeitunga iz 1997., povijesničara Hagen Schulzea, bivšeg ministra obrane, kolege demokršćanina Ruperta Scholza, bivšeg veleposlanika u SAD-u, Güntera Burghardta i drugih.

U Njemačkoj se jako cijeni kad netko može istaknuti doktorsku titulu, pa prijevare u stijecanju iste nisu neuobičajene.