SUĐENJE ZA LOVAS

Prebili ih šipkama pa potjerali u minsko polje

21.02.2011 u 14:49

Bionic
Reading

U nastavku suđenja četrnaestorici optuženika za ratni zločin u Lovasu 1991. Lovašanin Vlado Bošnjaković je, svjedočeći videovezom iz Županijskog suda u Osijeku, označio prvooptuženog Ljubana Devetaka kao zapovjednika sela nakon upada srbijanskih snaga, ustvrdivši kako su hrvatski civili bili zatvarani i premlaćivani, a potom natjerani u minsko polje

Bošnjaković, jedan od zarobljenih Lovašana koji su preživjeli hod po minskom polju, pred sudskim vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu izjavio je da je najgore bilo 17. listopada navečer, kad su, kako je rekao, hrvatski zarobljenici u seoskoj zadruzi cijele noći tučeni  željeznim šipkama, a ujutro natjerani u minsko polje.

Za Petronija Stevanovića, jednog od optuženika o čijoj su brutalnosti dosada govorili mnogi svjedoci, Bošnjaković je kazao da je te noći zarobljenike ubadao nožem, a za Devetaka da je došao ujutro i rekao kako je on zapovjednik sela.

Govoreći o događajima u minskom polju, ustvrdio je da je njemu i ostalim zarobljenicima, uz prijetnju da će biti ubijeni, naređeno da hodaju po polju i traže mine.

'Utjerali su nas u minsko polje, za nama su naoružani išli neki koji su sebe nazivali niškim specijalcima. Rekli su, tko zalegne, da će biti ubijen', rekao je Bošnjaković, dodavši kako je ondje poginulo nekoliko zarobljenika, a da su preživjeli vraćeni u selo, pri čemu je bilo i ranjenih, od kojih su pojedini te noći i umrli.

Svjedočenjem Bošnjakovića počela su ročišta predviđena za veljaču u predmetu 'Lovas', koja bi trebala trajati do kraja ovog tjedna.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008, nakon što je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe Dušan Silni u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tome mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović te pripadnici paravojne postrojbe Dušan Silni Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Prema optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991, zajedno s pripadnicima Srpske narodne obnove, stranke koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca s namjerom da napadne Lovas, selo naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991, kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce pucali, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe Dušan Silni okrutno su zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada oko 50 Lovašana natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.