ZATOČENI U LIBIJI

50 državljana Srbije u životnoj opasnosti

21.02.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Pedesetak državljana Srbije je napadnuto u kampu nekoliko stotina kilometara od Tripolija. Odsječeni su od svijeta i traže pomoć od Srbije, javlja B92. Toj su se medijskoj kući javili e-mailom da su im životi u opasnosti

'Sinoć je grupa od oko dvadeset naoružanih ljudi napala naš kamp i pokušala nam ukrasti vozila te nas opljačkati. Nas šest pokušali smo odbiti napad golim rukama, jer su nam ta vozila bila jedina odstupnica za Tripoli', navodi se u apelu za pomoć.

Oni navode da im je oduzeta velika suma novca i jedno vozilo. 'Na svu sreću, prepriječili smo im put vozilima da ne bi odvezli i ostala. Svi su bili naoružani do zuba i pravo je čudo da nitko nije zapucao na nas', stoji dalje u pismu.

Grupa državljana Srbije navodi da su bili u kontaktu s veleposlanstvom Srbije i dijelom tvrtke u Tripoliju, 'ali da izgleda nitko nije stvarno svjestan situacije u kojoj se nalaze'. 'Životi su nam u opasnosti', stoji u e-mailu.

'Mi nemamo oružje, a uskoro očekujemo sljedeći napad da se vrate po ovo što nisu odnijeli', navode.

'Evakuacija građana je apsolutni prioritet ministarstva vanjskih poslova i na organizaciji evakuacije intenzivno se radi, ali to ide dosta teško jer su u prekidu telefonske veze, a često i internet', rekao je srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Jeremić je dodao da veleposlanstvo u Tripoliju i MVP pokušavaju utvrditi broj srpskih državljana u Libiji da za njih dobiju neophodne izlazne vize i dozvole za slijetanje aviona za evakuaciju građana, javlja B92.

Prema zadnjim informacijama, srpskom veleposlanstvu se javilo između 600 i 700 državljana Srbije koji su trenutno u Libiji, ali se pretpostavlja da ih ima više.