Svijet DOBAR BIZNIS

Prodaja oružja u 2009. prešla 400 milijardi dolara

Stotinu najvećih proizvođača oružja u svijetu, među kojima prednjače oni iz SAD-a, prodali su 2009. oružje vrijedno 401 milijardu dolara, prema izvješću Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja u Stokholmu (SIPRI) objavljenom u ponedjeljak

Prodaja oružja stotinu najvećih proizvođača povećala se 2009. za 14,8 milijardi dolara u odnosu za 2008, što predstavlja 8 posto, navodi SIPRI. Ukupna vrijednost prodanog oružja i vojnih usluga je dosegla 401 milijardu dolara (295 milijardi eura), od kojih 247 milijardi (61,5 posto) u korist 45 kompanija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama.

SIPRI nije u popis uključio Kinu 'iako se zna da bi nekoliko kineskih proizvođača oružja moglo ući na popis najvećih 100, ali ne mogu ih uključiti jer nema odgovarajućih i dovoljno preciznih podataka'.

Institut SIPRI definira prodaju naoružanja kao 'prodaju vojne robe i usluga vojnim korisnicima na domaćem i stranom tržištu'.

SIPRI, osnovan 1966, neovisni je međunarodni institut baziran u Stockholmu, u iznosu od 50 posto ga financira Švedska, a specijaliziran je za sukobe, naoružanja, kontrolu naoružanja i razoružanje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još