PROF. VLATKO CVRTILA

'Libija je u fazi u kojoj više nema povratka'

21.02.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Nakon što su Sjedinjene Američke Države oštro osudile nasilno gušenje mirnih prosvjeda u Libiji i zaprijetile reakcijom 'svim odgovarajućim sredstvima', profesor Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu je u razgovoru za tportal izjavio da takve 'izravne poruke nisu primjerene i da se najvjerojatnije radi o pokušaju prevencije građanskog rata'

'Teško je procijeniti što se točno događa u Libiji jer dobivamo kontradiktorne informacije od svjetskih medija i domaćih, libijskih. No sukob u Libiji je došao u fazu u kojoj nema povratka zbog velikog broja poginulih i najave Gadafijevog sina da će se njegov otac boriti 'do zadnjeg čovjeka' protiv narodnog ustanka', prokomentirao je u razgovoru za tportal situaciju u Libiji Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

'Libija je strateški važna. Sigurnosni sustav je odgovorio vrlo brutalno na prosvjede, a reakcija svijeta je nedvojbena', rekao je Cvrtila.

Prema njegovim riječima, takva izravna poruka SAD-a nije primjerena. Obično se takvo nešto događa iza zatvorenih vrata, u okviru tajne diplomacije.

'Ovakva situacija nije se pojavljivala u slučaju drugih država zahvaćenih prosvjedima', rekao je Cvrtila.

'Međutim, razumljivo je da postoji strah od eskalacije nasilja i građanskog rata, kao i od raspada Libije. Naime, posljedica svih ovakvih režima jest da je sva opozicija zatvarana i postavlja se pitanje tko bi mogao preuzeti vodstvo. U svakom slučaju, treba pričekati i provjeriti razmjere ovakvih prijetnji', zaključio je Cvrtila u razgovoru za tportal.