UNUTARNJI USTROJ BIH

Mesić: Novi Dayton je neizbježan

27.02.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Ne postignu li predstavnici tri konstitutivna naroda dogovor o unutarnjem preustroju Bosne i Hercegovine, morat će se organizirati novi Dayton, ocijenio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

U izjavi objavljenoj u petak koju je dao Dnevnom avazu, Mesić je kazao da je jasno da BiH mora dograditi svoj ustav ne bi li postao kompatibilan onima koje imaju zemlje članice Europske unije.

Izrazio je potporu pregovaračkom procesu koji su započeli predsjednici vodećih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka Dragan Čović, Sulejman Tihić i Milorad Dodik, no upozorio je da svaki dogovor mora imati kao uvjet isključenje svake mogućnost odcjepljenja od BiH

Upravo na mogućnosti provedbe referenduma o odcjepljenju Republike Srpske sada u pregovorima inzistira Dodik, a hrvatski predsjednik je kazao da je to obična iluzija.

'Takav koncept razmišljanja je jedna iluzija, ali svatko ima pravo na svoje snove, pa tako i Dodik', kazao je Mesić i dodao da se mora dosljedno inzistirati na gradnji odnosa u BiH na temelju rezultata popisa iz 1991. godine i po kojemu su 40 posto stanovništva današnje Republike Srpske činili Bošnjaci i Hrvati.

On je potvrdio da će Hrvatska kao jamac Daytonskog sporazuma učiniti sve što je u njenoj moći ne bi li pomogla stabiliziranje prilika u BiH.

Hrvatski je predsjednik konstatirao da SAD i Europska unija trenutno ne posvećuju dovoljno pozornosti stanju u BiH.

Mesić, koji boravi u dvodnevnom neslužbenom posjetu BiH, tijekom će dana na sarajevskom Fakultetu političkih nauka održati predavanje o odnosima dvije susjedne države u kontekstu njihovih napora za priključenje NATO-u i EU-u.