'DOLJE USTAVNA MONARHIJA!'

Prosvjednici u Maroku traže ograničenje kraljevih ovlasti

20.02.2011 u 12:31

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika okupilo se u nedjelju u marokanskoj prijestolnici Rabatu tražeći da se kralj Muhamed odrekne dijela svojih ovlasti i obračuna s korupcijom

Organizator prosvjeda rekao je da se okupilo više od 5000 ljudi dok je dužnosnik policije agenciji Reuters rekao da je prosvjednika bilo manje od 3000.

Policija u odorama se držala na udaljenosti od prosvjeda u središnjem dijelu grada Bab El Ahadu no policajci u civilnim odijelima bili su među prosvjednicima koji su uzvikivali 'Narod odbacuje ustav napravljen za robove' i 'Dolje autokracija'.
Dio prosvjednika je tražio da premijer Abbas El Fassui napusti položaj no na plakatima i u sloganima nije bilo izravnih napada na kralja.

Analitičari ocjenjuju da je Maroko, koji ima rastuće gospodarstvo i reformističku monarhiju koja uživa široko poštovanje, jedna od arapskih zemlja gdje je najmanje vjerojatno da će val prosvjeda koji je zahvatio regiju izazvati krizu vlasti.

'Ovo je miran prosvjed za ustavne reforme, vraćanje dostojanstva i okončanje korupcije i pljačke javnih fondova', rekao je Mustafa Muchtati iz skupine Baraka (Dosta) koja je pomogla organizirati prosvejd.

Prosvjed je inicirala skupina koja se naziva Pokret za promjene 20. veljače koja je na društvenoj mreži Facebook privukla 19.000 sljedbenika. U subotu je taj pokret mladih rekao da se povlači iz organizacije zbog neslaganja s islamistima i ljevičarima.

Prosvjedu se priključila mladež zabranjene islamističke skupine Pravda i milost, pripadnici oporbenih stranka i berberski militanti. Glavni sindikat novinra i skupine za zaštitu ljudskih prava također su izrazili potporu prosvjedu.

Prosvjedi su planirani i u drugim marokanskim gradovima no vladin dužnosnik je rekao da se na prosvjedu u Casablanci okupilo tek nekoliko stotina ljudi.

Maroko je službeno ustavna monarhija, ali ustav kralju daje ovlasti da raspusti parlament, uvede izvanredno stanje i ima ključnu riječ u imenovanju dužnosnika vlade, uključujući i premijera.

POČETAK PROSVJEDA U CASABLANCI I RABATU

'Sloboda, dostojanstvo, pravda', skandirali su prosvjednici u Casablanci, tražeći istovremeno smanjenje ovlasti kralja Muhameda VI. Na jednom od transparenata prosvjednici poručuju da 'narod želi novi ustav'. Ista je slika, javljaju dopisnici svjetskih agencija, i u Rabatu.

Mladi Marokanci su potaknuti događajima u Tunisu i Egiptu na Facebooku pokrenuli pokret '20. veljače', pozivajući na izmjenu ustava i više socijalne pravde. Pozivu su se odazvale tisuće pristaša, no uoči nedjeljnih prosvjeda nekoliko udruga se odlučilo povući zbog 'ideoloških' neslaganja s islamističkom formacijom i ljevičarskim skupinama.

Islamistički pokret mladih 'Pravda i milosrđe', koji je stao iza miroljubivih prosvjeda, nije priznat, ali ga se tolerira. Tom pokretu potporu su dali nevladina Marokanska udruga za ljudska prava (AMDH) i nezavisni novinari.

Analitičari smatraju da Maroko, s reformističkom monarhijom koja je u zemlji poštovana i rastućom ekonomijom, od svih arapskih zemalja ima najmanje izgleda biti zahvaćena masovnim proturežimskim prosvjedima koji se šire regijom.

Maroko je ustavna monarhija s izabranim parlamentom. Ustav kralju omogućuje da raspusti parlament, nametne izvanredno stanje i ima ključnu ulogu u formiranju vlade.

Dužnosnici kažu da je kralj Muhamed VI. u usporedbi s većinom drugih arapskih vladara daleko odmakao u reformama, naročito u borbi protiv siromaštva i jačanju ljudskih prava.

Muhamed VI. član je alavitske dinastije koja Marokom vlada 350 godina i kao izravan potomak proroka Muhameda po ustavu se smatra svetim.