OPORBA GOVORI O NAMJEŠTALJCI

Uganda: Museveni pobjednik predsjedničkih izbora

20.02.2011 u 09:33

Bionic
Reading

Dugogodišnji ugandski predsjednik Yoweri Museveni, na vlasti od 1986. godine, nakon prebrojanih 90 posto glasova s predsjedničkih izbora održanih u petak ima nedostižnu prednost pred svojim protukandidatima, objavilo je izborno povjerenstvo

Museveni po tim rezultatima, za koje oporbe tvrdi da su namješteni, dobiva 68, a njegov glavni protukandidat Kizza Besigye 26 posto glasova.

Besigye je na tiskovnoj konferenciji rekao da su se glasovi za Musevenija kupovali novcem, podmićivanjem članova državnog izbornog povjerenstva, ostalih izbornih tijela, te i nekih navodnih protukandidata, ali nije kategorički rekao da neće priznati izborni rezultat.

'Sada je jasno da se volja naroda ne može izraziti izbornim procesom u ovakvoj vrsti korumpiranog i reresivnog političkog okruženja', rekao je Besigye.

Na izborima su sudjelovala još petorica političara, ali nitko od njih nije dobio više od pet posto glasova.

Izbori u Ugandi osobito su važni pošto su velike zalihe nafte otkrivene u zapadnom dijelu te zemlje. Pobjednik izbora upravljat će zemljom koja će se svrstati među 50 proizvođača nafte, što će joj donijeti petrodolarski priljev i interes stranih ulagača.