PALESTINSKO PITANJE

Američki veto na rezoluciju ohrabruje Izrael

19.02.2011 u 09:48

Bionic
Reading

Sjedinjene Države uložile su u petak veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje izgradnja izraelskih naselja na palestinskom teritoriju, na kojoj su inzistirali Palestinci unatoč američkim pozivima da od toga odustanu

U svojim prvim reakcijama Palestinci su ocijenili da će američki veto naštetiti postizanju mira, dopuštajući Izraelu da izbjegne obveze.

Ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti glasovalo je za rezoluciju, no SAD je iskoristio pravo veta i onemogućio njezino donošenje. Obrazlažući američko stajalište veleposlanica SAD-a pri UN-u Susan Rice kazala je članicama Vijeća da 'veto ne bi trebalo krivo shvatiti kao podupiranje aktivnosti na gradnji naselja'. Američko stajalište jest da kontinuirana izgradnja izraelskih naselja nema legitimitet. No, po njezinim riječima, nacrt rezolucije 'riskira otežavanje pozicije obiju strana'. Rice je ponovila da je američko stajalište da izgradnja naselja i druga sporna pitanja moraju biti riješena u izravnim izraelsko-palestinskim pregovorima.

Rezolucija opisuje naselja kao 'ilegalna' i poziva židovsku državu da 'trenutačno i u potpunosti' zaustavi sve aktivnosti na izgradnji. Po ocjeni diplomata, stajališta izložena u njoj podupire i američka administracija, no po njihovim riječima SAD odbija dopustiti Vijeću sigurnosti da intervenira s rezolucijama u pitanjima za koja smatra da trebaju biti predmet izravnih pregovora.

Obama je Palestincima nudio kompromis i donošenje neobvezujuće rezolucije koja bi ukorila Izrael zbog izgradnje naselja umjesto obvezujuće rezolucije koja kritizira Izrael i kojoj su se protivile neke proizraelske lobističke skupine te neki članovi američkog kongresa.

Riječ je o prvom vetu američke administracije otkako je Obama na dužnosti predsjednika.

'Američki veto ne služi mirovnom procesu i ohrabruje Izrael da nastavi izgradnju i izbjegne obveze iz mirovnog procesa', kazao je Nabil Abu Rudeina, bliski suradnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa

'Veto komplicira stvari na Bliskom istoku', kazao je Rudeina Reutersu nakon glasovanja Vijeća sigurnosti. 'Ono što smo tražili i što tražimo jest da okupatori napuste našu zemlju kako bismo mogli izgraditi neovisnu palestinsku državu s Jeruzalemom kao glavnim gradom', rekao je Rudeina dodajući da Palestinci neće prihvatiti naselja bez obzira na njihovu veličinu.

Sjedinjene Države stavile su veto na rezoluciju nakon što ni osobni pozivi američkog predsjednika Baracka Obame niti državne tajnice Hillary Clinton nisu uvjerili palestinskog predsjednika Abasa da povuče prijedlog rezolucije.

Palestinske vlasti će 'reevaluirati' cjelokupan proces mirovnih pregovora nakon američkog veta na palestinski prijedlog rezolucije, izjavio je nakon glasovanja u UN-u visoki dužnosnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Ramali.

'Mi ćemo preispitati našu evaluaciju cjelokupnog procesa pregovora', kazao je France presseu Jaser Abed Rabo, glavni tajnik Izvršnog odbora PLO-a i jedan od glavnih palestinskih pregovarača.

'Radi se o zlosretnoj i neuravnoteženoj odluci koja šteti kredibilitetu američke administracije', dodao je Rabo.

Palestinski predsjednik Abas kazao je u svom sjedištu u Ramali neposredno uoči glasovanja na Vijeću sigurnosti da 'palestinski narod želi kraj kolonizacije i okupacije'.

Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u Ramali u noći s petka na subotu protiv očekivanoga američkog veta.