AFRIČKI PAKAO

Uganda - zemlja u kojoj najviše mrze gejeve

19.02.2011 u 10:00

Bionic
Reading

BBC je nedavno prikazao dokumentarni film o agresivnoj homofobiji u Ugandi, pod naslovom 'The World's Worst Place to Be Gay?' (iliti 'Najgore mjesto na svijetu za biti gej'). Nakon gledanja jasno je da nije potreban upitnik u naslovu, jer se u Ugandi u parlamentu predlažu zakoni koji bi uveli smrtnu kaznu za homoseksualnost, a gej aktiviste se progoni u medijima, u jednom slučaju čak sa smrtnim posljedicama

'Treba ih ubiti. A one koje se ne ubije, treba poslati u zatvor ili logor', riječi su koje u BBC-jevu kameru izgovara nasmiješena tinejdžerica iz Ugande, upitana što misli o homoseksualnosti i gej osobama. Ona je tek jedna od mnogih koji su u BBC-jevom dokumentarcu 'The World's Worst Place to Be Gay?' izrazili takve stavove, bez ikakvih rezervi ili ustručavanja, a redovito se pozivajući na Isusa Krista i Bibliju.

Film koji prati britanskog radijskog DJ-a Scotta Millsa u propitivanju nevjerojatne homofobije koja je obuzela cijelu Ugandu prikazan je na BBC3 na Valentinovo, još jednom potvrdivši da se u ovoj afričkoj državi događaju monstruzni zločini prema pripadnicima LGBT zajednice.
Uganda očima BBC-a


Mills je obišao sve ključne aktere ove priče te razgovarao s političarima i svećenicima, novinarima i vračevima, koji su svi zajedno ujedinjeni u širenju ideje da je homoseksualnost u Ugandu uvezena sa Zapada, da nitko nije rođen gej te da je riječ o tako strašnom grijehu da isti zaslužuje ništa manje nego – smrt.

Nekima od svojih sugovornika Mills bi rekao da je i on sam gej, što je redovito izazivalo šok, pa i prekid intervjua. Na kraju je poznati DJ doživio i indirektne prijetnje nasiljem, pa i policijom, te je sa svojom TV-ekipom žurno napustio Ugandu.

Prijetnje nasiljem redovito je doživljavao i najpoznatiji ugandanski gej aktivist David Kato. Ovaj visokoobrazovani Uganđanin imao je priliku ostati živjeti u inozemstvu, ali se odlučio na povratak u domovinu i borbu za prava LGBT osoba. To je bilo baš u trenutku kada je Ugandu zapljusnuo val nevjerojatne homofobije, koji je kulminirao zakonskim prijedlogom da se homoseksualnost kažnjava smrću.

Njega je pred državni parlament iznio zastupnik David Bahati, koji je u izjavi za medije objasnio da to čini jer želi 'zaštititi djecu i tradicionalnu obitelj'.

Na primjedbu da je njegov zakonski prijedlog više nego ekstreman, zastupnik Bahati je rekao da većina stanovnika Ugande ne podržava homoseksualnost te da on samo zastupa njihove stavove. 'Postoji impresija u medijima da je Bahati novi Hitler, novi Saddam Hussein ili još jedan Idi Amin. Ali ja to nisam. Ja volim ljude, ja volim i gejeve, samo imamo različite stavove o tome na koji način prići temi homoseksualnosti', objašnjavao je američkim medijima Bahati svoju veliku ljubav prema gej populaciji, za čija se smaknuća politički zalaže.

Amerikanci su ga pak pozvali u Washington na ekonomsku konferenciju, a onda mu zabranili ulaz u zgradu nakon što su saznali za njegov zakonski prijedlog.

No zastupnik Bahati nije baš govorio istinu o tome da on sve to čini na poticaj stanovnika Ugande, koji doduše nisu poznati kao pretjerano gay friendly ekipa. Strani novinari su utvrdili da je homofobija u Ugandi naglo skočila poslije posjeta američkih kršćanskih misionara, koji su početkom 2009. održali predavanja o 'zlu homoseksualnosti' tisućama okupljenih vjernika u glavnom gradu Kampali.

Vođa delegacije bio je konzervativni američki pastor Scott Lively, koji inače u Americi ima i nadrikliniku za liječenje homoseksualnosti. Također je i autor bizarne knjige 'Ružičasta svastika', u kojoj je 'otkrio' nikome poznate veze između nacizma i homoseksualnosti. Mediji su špekulirali i da je novac za homofobnu kampanju došao od američkih kršćanskih fundamentalista, koji pak i danas negiraju da su imali ikakvog utjecaja na događanja u Ugandi.

Homofobna vjerska propaganda
Kampanja protiv homoseksualaca se vodila mjesecima u svim crkvama i školama, a održavana su i predavanja uz obavezne power-point prezentacije naslovljene 'The Gay Agenda' o tome kako gejevi žele zavladati cijelim svijetom. Rezultati se mogu vidjeti i u BBC-jevom dokumentarcu, koji prikazuje da je monstruoznom homofobijom zaražena i mladež Ugande, za razliku od svojih vršnjaka na Zapadu sa svojim liberalnim stavovima o homoseksualnosti.

Vrhunac progona dogodio se kada je ugandski tabloid Rolling Stone u listopadu 2010. na naslovnici objavio slike nekoliko gej aktivista uz naslov koji je glasio 'Objesite ih!'. Rolling Stone, koji nema nikakve veze s poznatim američkim glazbenim časopisom, također je objavio slike i imena sto ugandskih gejeva i lezbijki, ali i njihove adrese, pozivajući na javni linč.

Aktivist David Kato tužio je Rolling Stone te se uspio sudski izboriti za zaustavljanje novih lista za odstrel homoseksualaca. Nažalost, kao najpoznatija gej osoba u cijeloj Ugandi, Kato je prije dva tjedna napadnut u svojem domu i premlaćen na smrt. Vlasti se drže verzije da je riječ o običnoj pljački, iako je svima jasno da je riječ o zločinu iz mržnje, potaknutom vjerskom i medijskom propagandom. Preostali gej aktivisti sada žive u još većem strahu, s time da lezbijkama ne prijeti smrt, nego tek silovanje koje bi ih trebalo 'izliječiti' od homoseksualnosti.
David Kato


Europska unija, o čijoj novčanoj pomoći značajno ovisi ekonomski opstanak Ugande, zatražila je da se povuče Bahatijev zakonski prijedlog o smrtnoj kazni za homoseksualnost, što je predsjednik Yoweri Museveni i obećao Bruxellesu. Zakon nije izglasan, a nije ni povučen, no zato se oglasio ugandski ministar za etiku s izjavom da 'homoseksualci u Ugandi mogu zaboraviti na ljudska prava'. Dotični je, inače, konzervativni kršćanin, koji – kao i mnogi u Ugandi – smatra da je homoseksualnost uvezena sa Zapada. Činjenice pak govore da je sa Zapada prvo uvezena Biblija i kršćanstvo, a onda i kršćanska homofobija.

Jedan od rijetkih izuzetaka u krvoločnom vjerskom establishemntu Ugande jest 79-godišnji biskup Anglikanske crkve Christopher Senyjono, koji je održao nekrolog na pogrebu ubijenog aktivissta Davida Katoa. Biskup Senyono je okupljenima rekao da je i pripadnike LGBT populacije stvorio Bog te da ne smiju biti obeshrabreni, unatoč progonima, 'jer Bog je na vašoj strani'. Njegov govor je pak prekidao homofobni pastor, koji je svima poručio da će goriti u paklu.

Za pripadnike LGBT zajednice iz Ugande njihova domovina je već postala pakao. Kako je zaključio Scott Mills na kraju BBC-jevog dokumentarca o homofobiji u Ugandi: 'Ovo je divno mjesto, ali ja se tu više ne vraćam.'