BANJOLUČKI BISKUP

'Hrvati u BiH su u neravnopravnom položaju'

18.02.2011 u 17:22

Bionic
Reading

Banjolučki biskup Franjo Komarica ponovno je u petak upozorio kako se zanemarivo malen broj Hrvata nakon rata uspio vratiti u dijelove BiH u sastavu Republike Srpske te je od dužnosnika toga entiteta zatražio da ispune dana obećanja da će se to stanje promijeniti

'Hrvati su ovdje u neravnopravnu položaju', istaknuo je Komarica u izjavi novinarima nakon sastanka s hrvatskim dužnosnicima u tijelima vlasti RS-a u Banjoj Luci.

Podsjetio je kako je prije rata u tom entitetu živjelo čak 220 tisuća Hrvata, od kojih je većina prognana, a do danas ih se vratilo tek jedanaest tisuća.

Kazao je da zbog toga ima pravo očekivati da vlasti RS-a napokon učine nešto više i doista osiguraju uvjete za održiv povratak.

'Dobio sam uvjeravanja da neće ostati samo na obećanjima', izjavio je Komarica.

Ministar izbjeglica u vladi RS-a Davor Čordaš ustvrdio je kako je dosada 95 posto novca iz vladinih izvora namijenjenih povratku izdvajano za povratak Bošnjaka, a za Hrvate tek pet posto.

Kazao je kako će se to sada promijeniti te će oko tri i pol milijuna konvertibilnih maraka (oko 1,7 milijuna eura) namijenjenih ovogodišnjem procesu povratka biti ravnomjerno podijeljeno Bošnjacima i Hrvatima koji se žele vratiti u RS.