KRIZA NA POMOLU?

Europi prijeti nova nestašica plina

26.02.2009 u 20:35

Bionic
Reading

Financijski direktor ruskog naftnog diva Gazproma Andrej Kruglov zaprijetio je Ukrajini da će joj od 8. ožujka biti obustavljena isporuka plina ako do tog datuma ne plati račun za veljaču od 400 milijuna dolara

Iako je ruski dnevnik Komersant diplomatski naveo ‘Kruglovljevu zabrinutost za ukrajinsku sposobnost plaćanja računa’, očito je riječ o mogućnosti izbijanja nove krize u isporuci plina Europi, kao što se dogodilo 31. prosinca prošle godine. Tada se Ukrajina i Gazprom nisu mogli dogovoriti o plaćanju ukrajinskog duga, s jedne strane, te s druge cijene plina.

Gazprom je stoga smanjio, zatim i obustavio isporuku plina Ukrajini, a problem se u konačnici odrazio na gospodarstva u cijeloj Europi, jer kroz Ukrajinu prolazi jedan od ključnih plinovoda za europsku opskrbu. Ovakav se razvoj događaja mogao naslutiti još krajem prošlog tjedna, kad je ukrajinska državna plinska kompanija Naftogas priopćila da možda neće moći plaćati isporučeni plin, jer ukrajinski potrošači njoj samoj ne plaćaju redovito račune.

Ukrajina se, naime, nalazi u teškoj ekonomskoj krizi te joj prijeti čak i gubitak kredita od MMF-a, na koji je računala u ovoj godini. Zemlja je jako zadužena, ukrajinska valuta grivna teško je nagrizena inflacijom, a sporazum kojim je okončana plinska kriza s početka godine ispao je skuplji nego se ranije računalo te jedva podnošljiv.

Očajnički pokušaji da se nađu novi krediti za državu pred bankrotom doveli su prije tri tjedna do skandala oko navodnih tajnih pregovora između premijerke Julije Timošenko i Rusije o kreditu od 5 milijardi dolara, piše Večernji list.