Svijet ZA BOLJI UGLED U SAD-U

Srpska napredna stranka angažirala Montgomeryja

Predsjednik vodeće srbijanske oporbene stranke – Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, angažirao je bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj i Srbiji Williama Montgomeryja kako bi pomogao popraviti ugled njegove stranke u SAD-u i Europskoj uniji, prenijeli su u petak srbijanski mediji

Ugovor o angažmanu, što je vidljivo na internetskoj stranici američkog ministarstva pravosuđa, potpisan je sredinom rujna 2010, a beogradski list Blic piše da će Montgomery od Nikolićeve stranke za svoj rad dobivati 7,5 tisuća eura mjesečno.

U obrascu što ga je Montgomery popunio, jer je kao američki lobist obvezan prijaviti svaki ugovor sa strancima, kao glavni cilj posla navodi se da SNS 'kao domaća stranka želi u demokratskom procesu pobijediti na predstojećim nacionalnim i lokalnim izborima', navodi beogradski list.

Montgomery će, kako ističe Blic, redovitim tjednim susretima s Nikolićem i njegovim savjetnicima te periodičnim pisanim analitičkim izvješćima, raditi na poboljšanju ugleda SNS-a i pomoći joj u transformaciji u prihvatljivu europsku demokratsku stranku desnog centra.

On će savjetovati SNS i o 'crvenim crtama' čije bi prekoračenje u SAD i zemljama EU bilo shvaćeno vrlo negativno.

Blic dodaje kako je, na molbu toga lista da otkrije kako je došlo do suradnje, hoće li biti nastavljena i je li Nikolić 'zahtjevan klijent', Montgomery objasnio kako 'ne bi bilo profesionalno komentirati odnos s bilo kojim klijentom'.

Početkom veljače SNS je u središtu Beograda, na skupu koji je ta stranka organizirala u suradnji s još tri manje oporbene stranke, okupila više desetina tisuća građana tražeći od vlasti raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora u roku od najviše dva mjeseca.

Organizatori su okupljenima poručili da će u suprotnome za dva mjeseca ponovno organizirati prosvjed koji će trajati sve dok izbori ne budu raspisani.

Srpska napredna stranka (SNS) nastala je krajem listopada 2008. od nekadašnjih članova Srpske radikalne stranke (SRS), čiji je predsjednik Vojislav Šešelj, a koji su stali uz bivšeg Šešeljeva zamjenika Tomislava Nikolića nakon njegova sukoba sa Šešeljem.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja koji se povremeno pojavljuju u medijima, SNS je na glasu kao najjača oporbena stranka i glavni konkurent Demokratskoj stranci, koja je stožerna stranka aktualne vladajuće koalicije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još