ĐAPIĆ U BERLINU

Njemački ministar obrane plagirao doktorat!

16.02.2011 u 15:16

Bionic
Reading

Najpopularniji političar u njemačkoj vladi našao se usred skandala: dnevnik Süddeutsche Zeitung objavio je da je ministar obrane Karl Theodor zu Guttenberg plagirao svoju doktorsku disertaciju

Karl Theodor zu Guttenberg smatra se zlatnim dečkom njemačke politike, s obzirom na svoju veliku popularnost u javnosti, ali i kompetenciju u obnašanju ministarskih pozicija. Mnogi predviđaju da bi Guttenberg mogao biti budući njemački kancelar, no danas objavljena ekskluzivna priča minhenskih Süddeutsche Zeitung zasigurno će učiniti svoje u skidanju pozlate s Guttenberga.

Novine su objavile kako se u njegovoj doktorskoj disertaciji mogu naći dulji pasaži teksta koje su napisali drugi autori, a da nisu navedeni kao izvor. Ukratko, Guttenberg je prepisao dijelove svoje disertacije od drugih, što čovjek očekuje od Ante Đapića, ali ne i od bavarskog plemića u vrhu njemačke politike.

Tekst u Süddeutsche Zeitungu popraćen je i slikama prijepornih dijelova Guttenbergove disertacije, kao i direktnim citatima iz drugih tekstova koje je ministar bez pitanja prisvojio.

Novinari su utvrdili da je sveukupno riječ o više od desetak stranica Guttenbergove disertacije koje su upitne, a isto je zaključio i profesor prava iz Bremena, Andreas Fischer-Lescano, koji je ministrov doktorat nazvao 'drskim plagijatom' i 'prevarom'. 'Tekstualni duplikati protežu se kroz cijeli Guttenbergov rad, kao i kroz različite tematske cjeline', presudio je ministru profesor Fischer-Lescano.

Guttenberg je doktorirao u Bayreuthu 2006. s najvišim ocjenama, i to s temom 'Ustav i ustavni ugovori. Stupnjevi konstitucionalnog razvoja u SAD-u i EU', a pod tim naslovom rad je objavljen i kao knjiga tri godine kasnije.

Riječ je o iscrpnom stručnom štivu koje sadrži više od tisuću fusnota, s listom literature koja zauzima čak pedeset stranica, no sada se čini da je ministar najvjerojatnije prekršio akademska pravila, ako je navodio tuđe riječi bez odgovarajućeg citiranja. Fakultet u Bayreuthu na kojem je Guttenberg doktorirao već je krenuo u istragu valjanosti njegove disertacije.

U međuvremenu se oglasio i sam Guttenberg, koji je optužbe o plagiranju nazvao 'nerazumljivima' objasnivši da se možda negdje potkrala tehnička pogreška, ali da on nije ništa plagirao. Također je naglasio da mu nitko nije pomagao u pripremanje disertacije i da je sve istražio i napisao sam. Opozicija je, naravno, jedva dočekala ovakav razvoj događaja.

'Političari nisu prisiljeni pisati doktorske disertacije, ali ako se na to odluče, onda je potrebno da sve bude napravljeno pravilno', održao je bukvicu Guttenbergu socijaldemokrat Thomas Oppermann, koji je zaključio da je ministar obrane sada izgubio na vjerodostojnosti.