KIM JONG-IL

'Dragi vođa' slavi 69. rođendan

16.02.2011 u 12:12

Bionic
Reading

Sadist, ekscentrik, manipulator, paranoičan, asocijalan, narcisoidan, shizoidan, hipohondričan, veliki filmofil, obožavatelj Elizabeth Taylor, dobrih francuskih vina i konjaka Hennesey, stručnjak za internet, koji se boji letenja, ljubitelj košarke i strastveni golfer s četiri milijarde dolara na bankovnom računu; sve to u samo jednoj ličnosti: 'dragom vođi' Sjeverne Koreje, Kim Jong-ilu

Dok je ostatak svijeta bio zauzet proslavom Valentinova 14. veljače, Sjeverna Koreja je taj dan obilježila kao početak 15. Kimjongilia festivala, prozvanom po posebnoj vrsti cvijeća uzgojenoj i nazvanoj po sjevernokorejskom vođi Kim Jong-ilu. U nacionalnom kalendaru je 16. veljače označen kao rođendan 'dragog vođe'. U Sjevernoj Koreji to je državni praznik u koji je uključen cijeli sjevernokorejski narod.

Legenda kaže, a tako stoji i u službenoj biografiji sjevernokorejskog vođe, da je Kim Jong-il rođen 16. veljače 1942. godine na korejskoj planini Baekdu koja se stoljećima smatra svetom. Let lastavice, dvostruka duga iznad planine i nova zvijezda na nebeskom prostranstvu bili su vjesnici njegova rođenja.

Stvarnost je, dakako, drukčija. Kim Jong-il je rođen 1941. godine u malom sibirskom selu Vyatskoye, gdje je njegov otac, Kim Il-sung zapovijedao 88. sovjetskom brigadom koju su činili kineski i korejski egzilanti.

Za vrijeme svog boravka u SSSR-u, Kim Jong-il se zvao Yuri Irsenovic Kim

Obitelj se 1945. godine vratila u Koreju, a tri godine nakon toga, tragičan obiteljski događaj obilježit će život i budućnost sjevernokorejskog vođe. Naime, u bazenu ispred kuće utopio se njegov stariji brat, koji se također zvao Kim Jong-il. Neslužbeni izvori tvrde da je za nesreću budućeg nasljednika bio kriv upravo njegov petogodišnji brat.

Godine 1980. službeno je proglašen nasljednikom svoga oca. Kada je 1994. godine od srčanog udara umro Kim Il-sung, Kim Jong-ilu su trebale tri godine da konsolidira svoju vlast.

Kim Jong-ill s roditeljima

1998. godine i službeno je postao čelnik države, ali je važno naglasiti da je njegovom pokojnom ocu ustavom dodijeljena titula 'vječnog predsjednika'.

Zanimljiva je činjenica da su japanski mediji 2008. godine objavili da je Kim Jong-il umro još 2003. godine od posljedica dijabetesa i da se otada u javnosti pojavljuju njegovi dvojnici.

Američke obavještajne agencije imaju drukčiju teoriju. One smatraju da je teško bolestan i da je to razlog njegova sve rjeđeg pojavljivanja među ljudima i u medijima.

Naravno, na sve te spekulacije, sjevernokorejski mediji samo šute.

Četiri su potencijalna nasljednika njegova prijestolja: njegova tri sina, Kim Jong-nam, Kim Jong-chul i Kim Jong-un, te njegov zet. Smatra se da je već predložio svog najstarijeg sina, no južnokorejski mediji spekuliraju da će upravo najmlađi sin naslijediti svog oca.

Dok se dva brata natječu oko vlasti, Kim Jong-chul je uhvaćen 14. veljače kako se zabavlja na koncertu Erica Claptona u Singapuru.

Sinkronizirano plivanje Kim Jong-ilu za rođendan