SPORAZUM PROTIV KRIMINALA

Karamarko u Washingtonu zbog viza

16.02.2011 u 09:23

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i Hrvatska u srijedu će u Washingtonu potpisati bilateralni sporazum o suradnji u sprečavanju i borbi protiv teškog kriminala, čime se dovršava pravni okvir za ulazak Hrvatske u program ukidanja američkih viza za njezine državljane, no sam rok u kojem će doći do ukidanja viza još se ne može predvidjeti jer s hrvatske strane nisu ispunjeni svi potrebni kriteriji

'Potpisivanje sporazuma je jedan od posljednjih tehničkih preduvjeta za ulazak Hrvatske u program ukidanja viza SAD-a', kazala je u telefonskom razgovoru za Hinu hrvatska veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar-Kitarović

Sadašnji previsok postotak odbijenih viza, po njezinim je riječima, razlog da se još ne može predviđati rok u kojem će hrvatski građani moći putovati u SAD bez vize.

'U pitanju je postotak odbijenih viza koji bi morao biti ispod tri posto, a trenutno je oko pet posto. To je jedan od temeljnih kriterija i dok se on ne ispuni, ne možemo očekivati ulazak u program ukidanja viza', istakla je veleposlanica, dodajući da je 'izuzetno nezahvalno' predviđati kada bi do toga moglo doći.

Grabar Kitarović je naglasila da je sporazum, koji će potpisati hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano te ministar pravosuđa Eric Holder, iznimno važan ne samo zbog programa ukidanja viza, već i općenito zbog 'suradnje dviju zemalja u sprečavanju i borbi protiv svih oblika kriminaliteta'.

Ona je najavila da će Hrvatska nastaviti raditi na tome da ispuni sve potrebne kriterije za ukidanje američkih viza za njezine građane.

Tijekom boravka u Washingtonu, ministar Karamarko susrest će se i s dužnosnicima pojedinih agencija ministarstava domovinske sigurnosti i pravosuđa, s ciljem analize dosadašnje suradnje te prijedlozima za njezino unapređenje, najavljeno je iz MUP-a RH.