Svijet NA PRIJEPORNIM OTOCIMA

Rusija razmješta rakete blizu Japana

Rusija će poslati nove protuzračne sustave, koji bi mogli uključivati i rakete S-400, na otoke zbog kojih se Moskva spori s Japanom, izvijestila je u utorak agencija RIA pozivajući se na izvor iz glavnog stožera ruske vojske

Rusija je zaposjela četiri japanska otoka potkraj Drugog svjetskog rata, a svoje stajalište da je to njezin teritorij potkrepljuje planovima o većim ulaganjima i jačanjem vojne nazočnosti. Japan nikada nije priznao gubitak tih otoka na jugu Kurila, a taj prijepor godinama opterećuje odnose dviju zemalja.

'Postrojbi će biti priključena protuzračna brigada', prenijela je RIA izjavu izvora iz glavnog stožera. Protuzračni sustav tvorit će oružja kratkog i dugog dometa, a možda i ruski sustav S-400 zemlja-zrak.

Novinska agencija Interfax prenijela je izjavu toga izvora koji niječe tu informaciju, a glasnogovornik ministarstva obrane odbio je vijest potvrditi ili zanijekati.

Sustav S-400 može presresti i uništiti ciljeve u zraku na udaljenosti do 400 kilometara, što znači da može pogoditi zrakoplove i rakete nad Japanom, navela je RIA.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još