DIPLOMATSKI SKANDAL

Iran uhitio, pa pustio španjolskog konzula

15.02.2011 u 14:33

Bionic
Reading

Španjolski konzul u Teheranu, Ignacio Pérez-Cambra, uhićen je jučer popodne i zadržan u policiji četiri sata pod optužbom da je 'sudjelovao u nezakonitim prosvjedima i time kršio Bečku konvenciju', izvještava El País

Ignacio Pérez-Cambra priznaje da je bio u spornoj aveniji Enghelab gdje se održavao prosvjed i kaže kako je tamo otišao u pratnju veleposlanika i 'u okvirima dopuštenog prema Bečkoj konvenciji', koja diplomatima daje pravo da na sve moguće i zakonite načine prikupe informacije o uvjetima razvoja komercijalnog, ekonomskog, kulturnog i znanstvenog života zemlje u kojoj borave.

Konzul kaže da je otpratio veleposlanika do njegove rezidencije i da ga je vozač vratio pred veleposlanstvo kako bi uzeo vlastito vozilo i osobne stvari. Tik prije silaska iz službenoga vozila devetero ga je policajaca u civilnoj odjeći okružilo i natjeralo da se vrati u vozilo veleposlanstva u koje je ušlo i troje policajaca koji su naredili šoferu da vozi do policijske stanice za strance.

Tijekom vožnje ga je nazvala supruga koja je saznala što se događa, a onda alarmirala i veleposlanika koji se založio za njegovo puštanje na slobodu.

Iz svega zaključuje da ga je policija slijedila, što je nedopustivo kršenje prava diplomata, kao i samo uhićenje, a zbog čega je Ministarstvo vanjskih poslova u Madridu poslalo prosvjednu notu iranskoj diplomaciji zbog 'neprihatljivog i teškog incidenta'.

Kao odgovor na skandal, Španjolska je otkazala iranskoj delegaciji službeni put u Madrid.

Policija mu je kazala da je 'pretjerao' i da će ga 'držati na oku'. Dokaz je to, kaže diplomat, velike nervoze u vladajućim strukturama.

Policija je jučer pucala na prosvjednike, ubila najmanje jednu osobu, bacala suzavac i uhitila na desetke demonstranata.