REGIONALIZAM PO OTOČKOM RECEPTU

Lokalni čelnici zarađuju više od premijera

15.02.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Bolje biti prvi u selu nego drugi u gradu. Izreku ovih dana sočno potvrđuju objelodanjeni podaci o zaradama mjesnih čelnika brojnih britanskih općina. Četrdeset i tri posto njih zarađuje više od premijera Davida Camerona, neki i duplo više. Prilično skandalozno u vremenu kada čitava politička retorika na Otoku mantrički ponavlja riječi štednja, kresanje budžeta, nema se para...

David Cameron godišnje zarađuje 142 000 funti. Predsjednik londonske općine Wandsworth 300 000. Tko je tu lud?

No nije samo problem s elitnim kvartovima glavnog grada čiji čelnici pospremaju u džepove iznose kao da vlastoručno upravljaju s pet glavnih gradova simultano, nego si je masne plaće odredilo ni više ni manje nego 43 posto mjesnih čelnika diljem Velike Britanije. Naravno, ako se masnoća određuje činjenicom da zarađuju više od čovjeka koji vodi zemlju.

Kontroverza je u tome što su lokalna vijeća dobila drastično manje budžetskih sredstava iz središnjice, sve u službi općih mjera štednje. Ako su knjižnice, mjesni centri i ina infrastruktura i servisi javnog života na lokalnoj razini ostavljeni ove godine na financijskom cjedilu, šefovima nije palo na pamet srezati si plaću.

Najviše zarađuju u jugoistočnoj regiji, prosjek je tamo 118.000 funti. Najmanje je pak na sjeverozapadnom dijelu zemlje s prosjekom od 104.000.

Nadalje, tek je jedna među pet mjesnih čelnika žena, a najbolje plaćena u toj petini jest šefica općine Essex sa 237.000 funti godišnje zarade.

Šef agencije Incomes Data Service, koja je izbacila podatke, Nasreen Rahman, izjavio je kako će preplaćeni ljudi morati odgovarati poreznim obveznicima svojih regija. Dakako, eventualno politički. Također dodaje da je prvi put dostupna prava slika o plaćama zbog promijenjenih zakona o objavi financijskih podataka. Od prošle godine mjesne vlasti su dužne davati izvještaj o primanjima svojih najviše pozicioniranih zaposlenika.

Iz Londona stižu apeli za otriježnjenjem. Eric Pickles, ministar za zajednice i mjesne vlade poziva lokalna vijeća da slijede primjer središnjice: 'Premijer si je odrezao plaću, ja sam si odrezao plaću, ministri su si odrezali plaću.'

Već zamišljamo neizrečene odgovore mnogih prozvanih: 'E, ja si nisam.'