Svijet ČVRST STAV

Orban: 'Neće nam Bruxelles naređivati'

Mađarska je odbila napade međunarodne zajednice zbog svoga novog medijskog zakona i neće primati naredbe izvana, uključivo i Europsku uniju, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban

'Mađarska je napadnuta pod krinkom medijskog zakona', rekao je Orban pred parlamentom u Budimpešti. 'U pitanje je dovedena privrženost Mađara demokraciji, kao što je narušeno i poštovanje Mađara i Mađarske", istaknuo je. "Vlada je odbila taj napad", dodao je Orban.

Mađarska, koja predsjeda EU-om, izazvala je oštre kritike nekih stranih vlada, udruga za zaštitu ljudskih prava i medija diljem Europe zbog donošenja zakona o medijima, koji je izazvao sumnje u ograničenje medijskih sloboda i pravila EU-a.

Vlada je, nakon prijetnja EU-a da će poduzeti zakonske akcije, u siječnju najavila da će promijeniti zakon po europskim pravilima, ali je ustrajala da će promjene biti tek tehničke naravi, jer je srž zakona u redu.

Europska komisija je u petak izvijestila da Budimpešta nastoji zakon uskladiti s EU-ovim pravilima, ali i upozorila da je zasad prerano reći hoće li predloženi amandmani otkloniti sumnje.

Orban je istaknuo da Mađarska neće primati naredbe ni od koga, uključivo EU. 'Nitko neće brisati pod ovom vladom onako kako su to činili s našim prethodnicima', rekao je Orban.

Aludirajući na naredbe koje su tijekom komunizma stizale iz bivšeg Sovjetskog Saveza, Orban je poručio:'Bruxelles nije Moskva'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još