AMNESTY INTERNATIONAL

Dosta je sustavnog kršenja ljudskih prava u Egiptu!

14.02.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Amnesty International čestita egipatskom narodu na hrabrosti i ustrajnosti. Nakon Mubarakovog odstupanja s vlasti Egiptu su potrebne hitne reforme, kojima će se zajamčiti ljudska prava svih građana

Nakon dramatičnog razvoja događaja u Egiptu, Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala, šalje čestitke prosvjednicima na njihovoj izvanrednoj hrabrosti i ustrajnosti u borbi za promjene.

'Uporni pokušaji gušenja mirnih prosvjeda ne samo da nisu bili uspješni, nego su dodatno ojačali odlučnost prosvjednika da se mirnim putem izbore za promjene. Način na koji su Egipćani u ogromnom broju izašli na ulice zahtijevajući svoje dostojanstvo, ljudska prava i socijalnu pravdu, poslužio je kao nadahnuće potlačenima diljem svijeta', stoji u priopćenju AI.

'Odlazak jednog čovjeka nije kraj. Represivni sustav kojem su Egipćani bili podvrgnuti tijekom trideset godina nije nestao, a izvanredno stanje još uvijek je na snazi. Osobe koje su sada na vlasti moraju iskoristiti ovu priliku kako bi sustavna kršenja ljudskih prava u Egiptu postala dio prošlosti. Reforme kojima će se zajamčiti zaštita i poštivanje ljudskih prava moraju početi – odmah', kaže Shetty.

U znak solidarnosti s egipatskim narodom, Amnesty International je u suradnji s drugim udrugama za ljudska prava u subotu, 12. veljače, organizirao 'globalni dan solidarnosti i prkosa', kojem su se priključile tisuće aktivista i građana diljem svijeta.