TRAŽI SE MEĐUNARODNA AKCIJA

London istražuje imovinu Hosnija Mubaraka

14.02.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Dok britanski Ured za pronevjeru traži tajne račune Hosnija Mubaraka i njegove obitelji u Velikoj Britaniji, vlada u Londonu još ne želi slijediti Švicarsku koja je prošlog petka zamrznula račune egipatskog diktatora

Za sada, London zagovara potrebu 'dogovorene međunarodne akcije' jer tvrdi da nema većeg smisla u tome da neka vlada 'djeluje samostalno'. Osim toga, kazao je ministar financija Vince Cable, pritisnut od nekih medija koji tvrde da su britanske banke pomogle Mubaraku da očuva bogatstvo, važno je točno saznati jesu li sredstva stečena na ilegalan način prije nego što vlada intervenira.

Bivši broj dva Foreign Officea, lord Malloch-Brown, međutim, inzistira na to da Velika Britanija što prije poduzme mjere kao što je to učinila Švicarska jer se navodnim milijardama 'može izgubiti trag'.

Nedvojbeno jasan je pak čelnik Ureda za teške pronevjere (Serious Fraud Office – SFO), Richard Alderman koji, prema pisanje The Sunday Timesa kaže kako građani očekuju da se navedeni novac pronađe i vrati egipatskim građanima.

List tvrdi da se Mubarakov novac ponajprije nalazi u švicarskim i britanskim bankama, ali da posjeduje nekretnine u Londonu, New Yorku i Los Angelesu.

SFO je posebno posvećena istrazi djelovanja jedne kompanije smještene u londonskoj četvrti Belgravia koja je navodno vezana uz diktatorove sinove Gamal i Alaa.

Gamal zapravo u Londonu ima svoje drugo prebivalište i perfektno govori engleski zahvaljujući majci Suzanne koja je porijeklom iz Walesa. Osim toga, Gamal je radio za Bank of Amerika u Londonu, a zatim za vlastitu kompaniju, kroz osam godina, do 2004. kada se vratio u Kairo i ušao u moćan predsjednikov savjet.

Mediji su spekulirali o njegovom ponovnom odlasku u London nakon pada njegova oca, a prema pisanju Daily Mirrora, Gamal (47) je viđen ovaj vikend u jednom londonskom noćnom klubu.